Polisen satsar nu på att markera mot platser där rånrisken är hög. Foto: Mostphotos

Efter flera gripanden – polisen har stoppat rånvågen

Sedan Täbypolisen gripit flera ungdomar har inga ungdomsrån skett på en vecka i Vallentuna, Täby, Danderyd, Österåker eller Vaxholm. Något som är relativt sällsynt i området. – Men vi har inte sänkt garden. Vi fortsätter att jobba på, säger Per Åkermark på Täbypolisen.

  • Publicerad 18:37, 17 feb 2020

I slutet av januari började en serie på fem rån och två rånförsök som pågick i tio dagar inom Täbys lokalpolisområde. Polisen satte ett antal kända ungdomar under intensiv bevakning, vilket ledde till att de kunde gripas och lämnas över till socialtjänsten. 

Sedan dess har det inga ungdomsrån anmälts. Att det går en vecka utan att polisen får in anmälningar om ungdomsbrott är enligt samordnare Per Åkermark sällsynt i området.

– Men det finns förstås ett mörkertal, det kan finnas rån som inte anmälts.

Vilka är de?

– Jag kan säga att de kommer ifrån lokalpolisområdets geografi. Men vi tittar även på dem som kommer från andra områden och ibland också andra regioner.

Vad kommer att hända med dem?

– De hamnar under socialtjänsten. Det finns familjehem och LVU-placeringar. Vad det blir är socialtjänstens bedömningar och beslut. Det finns ofta orsaker till att människor begår brott. Har man en trasig uppväxt och bristande värderingar är det inte särskilt ovanligt att man inleder en kriminell bana. Så det är en tragik i båda ändar. I första hand för dem som utsätts men även för de rånarna själva.

Hur många har ni gripit?

– Det är ett antal individer. Vi fokuserar på dem och på att samarbeta med socialtjänsten i de olika kommunerna. Vi vet att personrånen kommer att dyka upp igen och försöker att bevaka ytterligare individer som nu står i startgroparna. När vissa ertappas kan det finnas andra som vill kliva fram. 

När vissa ertappas kan det finnas andra som vill kliva fram. 

Per Åkermark, Täbypolisen

För att förhindra det jobbar polisen med att hålla sig synlig på de så kallade hot spots, riskplatser för rån, som de identifierat runtom i området. Ofta ligger de i anslutning till Roslagsbanan eller bussar och nära centrumen.

 – Vi fortsätter att jobba brottsförebyggande med hög synlighet på platser där rån ägt rum och kan tänkas äga rum. Det är en ständigt pågående process. Dels förebyggande, dels utredande.

Är det därför du är ute och åker radiobil medan vi pratar?

– Ja. Vi har inte sänkt garden eftersom vi lyckats klara upp de här rånen. Vi fortsätter att jobba på som tidigare.