Snöröjningen får nio miljoner mer kronor i år som går till kontroller och sopsaltning säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Olle Anrell

Efter fjolårets skandal: Nya miljoner ska fixa snöröjningen

Mer sopsaltning på trottoarer och bättre kontroller av entreprenörerna – nya miljoner ska få ordning på stadens vintergator. – Jag kan inte lova att snöröjningen blir perfekt, men det kommer bli bättre, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 11:06, 7 okt 2019

Efter förra vinterns minst sagt stökiga snöröjning hoppas trafikkontoret att bättre kontroller och fler sopsaltade trottoarer ska göra årets säsong mindre halkig för fotgängare, och även mindre skandalös.

– Det går inte att vaccinera sig mot snökaos, men det går att skruva upp hanteringen av snöröjningen, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Skandal avslöjades

SVT avslöjade i fjol att stadens entreprenörer hade misskött snöröjningen och att staden hade för dåliga kontroller och uppföljningar. 

Skandalen resulterade bland annat i att staden polisanmälde entreprenörerna, men att säga upp avtalen med dessa aktörer har inte varit aktuellt.

– Nej det har det inte och polisutredningen är nedlagd. Hade det visat sig att det rörde sig om brott hade det kunnat vara annorlunda, säger Daniel Helldén.

Polisen lägger ner utredning om snöröjarfusk i Stockholms stad

Två miljoner extra satsas istället på att hålla koll på entreprenörer. Pengarna går till att trafikkontoret anställer ytterligare 2-3 personer som arbetar med uppföljning och kontroller som ska bli fler och mer organiserade. En chef får också i uppgift att hålla i kontrollerna.

Fler gator sopsaltas

Staden utökar också sopsaltningen på trottoarer i vinter. Budgeten höjs från 5 miljoner till 12 miljoner under 2019. Den här säsongen handlar det om att det ska sopsaltas även på Odengatan, Sveavägen och Karlbergsvägen, men även vid Gullmarsplan och i Årsta.

 – Det kräver annan teknik att sopsalta som vi håller på att utveckla nu. Det ska vara fint och funktionellt på trottoarerna, säger Daniel Helldén.

Marken värms upp

Utöver dessa satsningar ska det läggas markvärme under Vasagatan när gatan nu är under ombyggnad. Sådan markvärme finns redan på Drottninggatan och kan bli aktuell på fler gator i samband med andra framtida markarbeten också, enligt Daniel Helldén.

Under årets säsong börjar nya avtal gälla med entreprentörer i Bromma, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. Där ska det vara mer prio på att röja bättre för gångtrafikanter.

– Vi måste höja ambitionen på röjningen och få en stad där det går bra att ta sig fram, säger Daniel Helldén.

Till säsongen 2020/2021 börjar nya avtal gälla i innerstan samt Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Även i de avtalen står det uttryckligen att gående ska prioriteras ännu mer än i dag.