Ekerö kommunhus. Idag kan åter oppositionen inkomma med motioner. Foto: Linda Gren

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.

  • Publicerad 16:57, 24 sep 2020

Opposition. Hanna Svensson(S) är oppositionsråd. Foto: CHARLOTTE RUECKL

Orsaken till vårens överenskommelse var att minska arbetsbördan för kommunens anställda i samband med pandemin. När kommunen gick in i krisläge blev trycket på tjänstemännen stort. Bland annat stoppades behandlingen av motioner och kommunfullmäktige reducerades till 25 ledamöter. I går beslutades att oppositionen åter får lämna in motioner och interpellationer.

– Vi är såklart glada att styret ändrade sig och är överens med oss om att även oppositionen måste få komma med förslag och frågor. Däremot har vi inte hittat optimala lösningar för det framtida arbetet i nämnderna än, den diskussionen fortgår. Det är inte helt lätt att göra alla nöjda på ett coronasäkert vis, säger Hanna Svensson(S), oppositionsråd.

Ny motion om lagd

För att fira att motioner åter kommer behandlas skickades redan i dag den första motionen för halvåret in. Den handlar om att Ekerö kommun ska utreda möjligheterna att inrätta ett Sportotek. Sportotek är en biblioteksliknande instans som i stället för böcker lånar ut begagnad sportutrustning till allmänheten.

Nya riktlinjer

Ändrat: Fullmäktige behandlar inte längre endast beslutsärenden. Motioner kommer således att behandlas.

Kvarstår: Kvittningssystem för reducerat fullmäktige enligt vårens överenskommelse. Kommunfullmäktige kommer inte ha något digitalt deltagande och fortsätter vara reducerat till 25 ledamöter.

Flera hundra väntas till kyrkorna

Nyheter Helg. Allhelgona särskilt viktigt i år. Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.torsdag 22/10 11:12

Toppar insamling med bullar

Nyheter Driv. Färingsöbo bidrar stort till Världens barm Snacka om engagemang. Färingsöbon Mikael Gustavsson, 57, är den privatperson som i år har samlat in mest till hjälporganisationen Världens barn.tisdag 20/10 11:35

Snippan på trädet ska bort igen

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott av en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snabbt täckte över målningen. Förra veckan...måndag 19/10 17:11