Enhörning. Fel att köpa en enhörning för skattepengar, tycker Daniel Källenfors. I Malmö håller man inte med. Foto: Elias Ljunberg/Ali Jehad

Efter enhörningsbråk – Lidingö får present av Malmö

En rosa enhörning i Malmö har fått Lidingöpolitikern Daniel Källenfors (M) att se rött. Nu svarar Malmö – med en liten present. Källenfors: "Så trevligt".

  • Publicerad 16:20, 18 maj 2021

Malmö och Köpenhamn är värdar för regnbågsevenemanget WorldPride i augusti.

Det har fått Malmö stad att lätta på plånboken och satsa på olika konstnärliga utsmyckningar. För trots pandemin räknar man med många besökare.

Regnbågsfärgade bänkar och blommor med kärlekstema pryder staden. Och framförallt – en sex meter hög och tio meter bred enhörningsskulptur på ett podium med ett bultande hjärta som lyser i olika färger på nätterna.

"Trams"

Det är här Lidingö kommer in. För den rosa enhörningen har fått kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) att se rött.

– Det är en symbol för Malmös misslyckande. I stället för att rädda sin ekonomi och kärnverksamheten satsar de på trams.

Daniel Källenfors har tidigare kritiserat både Göteborgs och Malmö kommuner för att de låtit skattemedel bekosta saker som kamelfarm och skatesamordnare.

Källenfors rasar: ”Lidingö får betala mer till andra kommuner”

Ilskan handlar om att skattemedel från Lidingö delvis finansierar projekten genom det kommunala utjämningssystemet.

– Vi betalar 600 miljoner kronor till skatteutjämningssystemet. Som bidragstagare har man ett ansvar. Att köpa enhörningar och starta kamelfarmar är att be skattebetalarna att dra åt helvete.

Kommunal. Andreas Schönstöm framför enhörningen ägs av Malmö stad. Den kostade 650 000 kronor. Men underhåll och förflyttningar landar prislappen på cirka 900 000 kronor Foto: Ali Jehad, Malmö stad

En liten enhörning

Malmöpolitikern Andreas Schönström (S) vill gjuta olja på vågorna. Därför har han skickat en leksaksenhörning till Daniel Källenfors med posten.

– De behöver en rejäl kram och lite kärlek, säger Andreas Schönström till Sveriges radio P4, Malmöhus.

När Mitt i ringer upp Andreas Schönström hävdar han att Daniel Källenfors har fått systemet med utjämningsbidrag om bakfoten.

– Det består i huvudsak av statsbidrag och en liten del från kommuner. Det är inte så att Lidingöborna har betalat vår enhörning.

Han håller inte heller med om att enhörningen, som är en del av marknadsföringen av WorldPride och som dessutom kommer att vara en del av Malmös permanenta belysning, är en dålig investering.

– I marknadsföring har den betalt sig flera gånger om.

Ligger det inte något i att ni som bidragstagare har ett ansvar att förvalta pengarna? Hur ser du på det ideologiska i den här frågan?

– Vi behöver skolor men också annat; fritidsliv, kultur, idrott och offentlig konst. Våra själsliga och intellektuella kan också sammanfalla med ett ekonomiskt behov. I det här fallet att dra in pengar till besöksnäringen.

Vatten. Den lilla enhörningen som Lidingö ska är en liten grej som läggs i vatten. efter 48 timmar har en större enhörning utvecklats. Just nu finns den på rea för 36 kronor på ett stort varuhus. Foto: Skäemdump. Sun unicorn

Mjukare samtalsklimat

Presenten till Källenfors och Lidingöborna ser han som ett slag för ett mjukare samtalsklimat – även om man tycker olika.

– Samhället är tufft och hårt. Det är dags att vända på det. Innan vi skäller kan vi väl börja med vänliga ord.

Det har Daniel Källenfors inget emot. Han ser fram mot att ta emot enhörningen.

– Det blir trevligt. Jag ska sätta den i min bokhylla, i stadens reception eller någon annan där den syns för Lidingöborna.

Lidingö – en av de som betalar mest

I Sverige fördelas pengar till kommunerna för att alla ska kunna ge likvärdig service oavsett faktorer som är svåra för kommunen att påverka.

Det mesta av pengar kommer från staten. Men några få kommuner med hög skattekraft betalar också till systemet. Lidingö finns år efter år bland de kommuner som betalar mest till systemet.