Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Foto: Stefan Källstigen

Efter Encrochat: Botkyrka anställer specialistteam

Botkyrka kommun avsätter nu sex miljoner kronor för att stödja personer som vill lämna ett kriminellt liv. Anledningen är att det genom chattarna från Encrochat framkommit hur våldsamma de kriminella gängen är, och hur unga utnyttjats systematiskt.

  • Publicerad 09:14, 31 mar 2021

I fjol knäckte internationell polis Encrochat, ett krypterat chattprogram som använts av kriminella. Metoden delades med svensk polis och sedan dess har 125 fängelseår dömts ut med bevisning från det krypterade verktyget.

Botkyrka kommun har tagit del av förundersökningsprotokollet från den svenska polisens arbete, och man kunde snabbt konstatera hur våldsamma de kriminella gängen är, hur unga har utnyttjats systematiskt och att flera Botkyrkabor fanns namngivna bland de misstänkta.

Oroande, menar Ebba Östlin (S), kommunstyrelsen ordförande.

– Vi har länge haft misstankar om att det har sett ut så här, men nu har vi det svart på vitt, säger hon.

Permanent specialteam

Botkyrka kommun har tidigare arbetat med sociala insatsgrupper för att få bukt med just den här problematiken. Insatsgrupperna handlar om att skapa ett nätverk kring en utsatt ungdom inom 24 timmar, i samverkan med polisen, skolan och andra nyckelpersoner.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Nu tar man det vidare.

Sex miljoner kronor avsätts för att anställa ett specialistteamet kommer att bestå av åtta socialsekreterare, alla med erfarenhet av hur man möter en ung person som lever i en kriminell vardag. De kommer endast att arbeta mot avhoppare, och fånga upp dem som vill bryta den kriminella livsstilen.

– Det här är en unik möjlighet att rikta våra insatser tillsammans med andra myndigheter för att få de här individerna att byta livsstil. Om vi lyckas kommer det att vara en enorm investering i ett tryggt Botkyrka, säger Ebba Östlin.

När Mitt i pratade med unga från organisationen Messengers of Difference, som arbetar för att förhindra våld bland unga, lyfte de att det vuxna utifrån riskerar att inte nå fram till dem. Är det inte just det som sker här?

– Vi ser att MOD:s styrka ligger i mvp-programmet (mentorer i våldsprevention reds. anm.), som riktar sig till yngre. Här pratar vi om en grupp som redan lever i en kriminell vardag, och då behövs professionell kompetens och erfarenhet för att möta dem.