Smittade. Flera elever i en av sexorna på Stenhamraskolan har testat positivt för covid-19 nyligen. Foto: Stefan Källstigen

Efter en vecka i skolan – nu skickas eleverna hem

Ytterligare elever måste hålla sig hemma från skolan på grund av smittspridning. Sent på onsdagen togs besked om en enskild klass på Stenhamraskolan. Nu befarar kommunens skolchef att fler klasser kan tvingas stanna hemma framöver.

  • Publicerad 10:16, 26 aug 2021

Jag misstänker att det kan komma en del sådana här beslut framöver.

För andra gången den här veckan har Ekerö kommun beslutat att tillfälligt stänga ner verksamheten för vissa berörda klasser.

På tisdagen togs beslut om att hela årskurs 3 på Sanduddens skola skickas hem på grund av stor smittspridning bland elever och personal.

På inrådan från Smittskydd Stockholm togs sent på onsdagen beslut att klass 6B på Stenhamraskolan ska ha distansundervisning till och med den 1 september.

Till skillnad från Sanduddens skola har ingen personal konstaterats smittad på Stenhamraskolan.

– Sexorna kan ha regelrätt distansutbildning. Om det inte är särskilda fall anses barn från årskurs fyra klara det, säger Johannes Pålsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun.

I nuläget är det bara den enskilda klassen som ska vara hemma.

– 6 av 24 elever är smittade, säger han.

Men enligt Johannes Pålsson kan nya besked komma inom kort.

– En av eleverna var i skolan i måndags och jag misstänker att det kan komma en del sådana här beslut framöver.

Sexorna i egen byggnad

Skolans rektor Marie Tengblad tycker att beslutet är tråkigt men nödvändigt.

– Vi har bra hjälp från Smittskydd Stockholm som väger rättigheten till utbildning mot den här allvarliga sjukdomen, säger hon.

På Stenhamraskolan håller sexorna till i en egen byggnad och 6B har inte haft undervisning tillsammans med andra elever.

– De äter i samma matsal som andra elever, men har bestämda platser. Så det är där och på rasten de har träffat andra.

Alla berörda vårdnadshavare har fått information på mejl.

– De kommer vara uppmärksamma på minsta symptom och på måndag kommer vi ah en ny avstämning med Smittskydd Stockholm, säger Marie Tengblad.