Camilla Justesen är anställd på Tjuvgods. Den 1 september blir hon arbetslös. Foto: Eva Tonström

Efter elva år som social träffpunkt – nu stänger Tjuvgods

I elva år har de ordnat jobb åt socialt utsatta personer, nu stänger Tjuvgods. Igår bommade butiken i Söderort igen.

  • Publicerad 14:28, 25 aug 2017

Second hand-butiken Tjuvgods, där före detta missbrukare och kriminella har fått arbetsträna, stängde igår. Butiken flyttade från Valla torg till Bolidenvägen i december 2015 och sedan dess har försäljningen rasat, kunderna hittar inte dit plus att lokalerna är på tok för små.

Det här har gjort att de inte längre går runt, enligt Camilla Justesen, som är anställd på Tjuvgods. Igår, torsdag, sålde de sin sista pryl och stänger butiken efter elva år.

– Det känns ledsamt, det är många som har hjälpt till i butiken i många år som nu blir sysslolösa, säger hon.

Tjuvgods räddade henne

Minst ett 20-tal personer som arbetstränar och volontärjobbar i butiken, drabbas av stängningen. Själv hittade hon till Tjuvgods när de låg vid Valla torg.

– Det var under en period när jag höll på att supa ihjäl mig, men Kurre, som startade Tjuvgods, trodde på mig och jag fick börja ta hand om kläderna. Nu har jag slutat dricka, berättar Camilla.   

Kurre Cederström själv kan inte nås för en intervju, men har sagt i tidigare artiklar att sedan de startade Tjuvgods 2006 har de hjälpt minst 50 personer till ett bättre liv och att alternativet för många är att återfalla i kriminalitet och missbruk.  

– Vi letar efter ett stort förråd nu där vi kan magasinera alla saker. Ambitionen är att hitta en ny lokal någonstans i Stockholm där vi kan öppna på nytt, men vi får se hur det blir, säger Camilla Justesen.  

I december förra året slog polisen till mot Tjuvgods och hittade då stulen konst i butiken. Tre personer med koppling till föreningen häktades misstänkta för grovt häleri, de släpptes senare men förundersökningen mot dem pågår fortfarande. Beslut om eventuellt åtal väntas senare i höst.  
 
Om brottsmisstankarna har något att göra med att Tjuvgods nu stänger kan personalen inte svara på.

LÄS ÄVEN

Flytten från Valla knäckte Tjuvgods – kan tvingas lägga ner

Stulen konst hittad hos Tjuvgods

Nu töms lokalerna på Bolidenvägen. Foto: Eva Tonström

Jättemycket prylar måste nu magasineras. Det som inte fått plats inomhus har ställts upp på baksidan av huset. Foto: Eva Tonström