Dennis Wedin (M) är fastighets- och bostadsborgarråd. Foto: Pekka Pääkkö

Efter dyra Östermalmshallen: Så ska skenande kostnader stoppas

Östermalmshallens renovering blev 400 miljoner kronor dyrare än planerat. Borgarrådet Dennis Wedin (M) vill få bättre koll på kostnaderna på stora projekt.

  • Publicerad 13:35, 11 sep 2019

Ursprungligen var planen att den gamla saluhallen skulle öppnas upp igen i april 2018 – två år efter att spaden först sattes i marken 2016. Men nu blir det alltså först 23 januari 2020 som saluhallen slår upp dörrarna.

Snart öppnar Östermalmshallen – kolla in den redan nu

Kostnaderna har dessutom skenat från 585 miljoner kronor i ett förstaskede till att slutnotan ser ut att hamna på 980 miljoner kronor.

– Vi borde fått ner kostnaderna, det är jag den första att säga. Vi har haft flera stora kostnadsökningar i staden och vi måste ta lärdom av dessa, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Beställt extern utredning

Fastighetsnämnden har beställt en extern utredning efter att flera renoveringar i staden har blivit mycket dyrare. Den utredningen är inte klar, men Dennis Wedin säger att staden måste säkerställa att styrningen av de stora projekten fungerar bättre från start och att kostnadskalkylerna stämmer bättre inför projekten.

– Dels måste beslutsunderlagen bli bättre och vi måste ha bättre koll på riskerna inför ett beslut. Vi ska ställa högre krav på detta och vid förseningar kan det behöva gå upp till politisk instans så att vi politiker bättre håller koll på problemen, säger Wedin.

Liljevalchs blev också dyrare

Dennis Wedin pekar på ett annat Östermalmsprojket – renoveringen av Liljevalchs som också har blivit mycket dyrare än man först trodde. Där gick nämnden in och ändrade planerna.

– Där har vi bantat projektet för att kunna gå vidare med det, säger Dennis Wedin.