Erik Andersson (M) gläds åt Högsta förvaltningsdomstolens beslut. Foto: Most photos/Åsa Sommarström.

Efter domen: Täbymoderaterna vill se tiggeriförbud

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud. Ett glädjande besked, säger Erik Andersson (M) som nu vill se ett förbud i Täby. – Jag tror att de flesta Täbybor kommer att se det som något positivt, säger han.

  • Publicerad 14:06, 17 dec 2018

Under förmiddagen beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att Vellinge kommun i Skåne får införa ett lokalt tiggerförbud. Ett beslut som gläder Moderaterna i Täby.

– Det är vi glada för. Vi har gått till val på det, såväl nationellt som lokalt, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han säger att Moderaterna nu ska föra samtal med övriga partier i Alliansen för att få till ett tiggeriförbud i Täby.

Har ni redan någon idé på hur ett lokalt tiggeriförbud skulle se ut i Täby?

– Det får utredas men det handlar om de allmänna platserna där det är ett bekymmer.

Men är ett förbud en lösning på problemet?

– Tiggeri är ingen lösning ur fattigdom. Ansvaret ligger hos hemländerna att se till att de här människorna inte behöver åka iväg och tigga.

Var går gränsen för tiggeri, ska organisationer som skramlar pengar också förbjudas?

– Det är inget problem. De måste söka polistillstånd och få lov från eventuella markägare. Det är inget bekymmer, det är det passiva tiggeriet vi vill komma åt.

Hur tror du att ett tiggeriförbud skulle tas emot hos Täbyborna?

– Jag tror att de flesta Täbybor kommer att se det som något positivt. Samtidigt så vet jag att många är väldigt bekymrade över den sociala utsatthet som finns hos de här grupperna. Men återigen är tiggeri inte lösningen på problemet. Olika undersökningar har visat att de här grupperna ofta är organiserade och att det finns människor som berikar sig på att utnyttja de här människorna.

När tror du att ni kommer kunna presentera ett förslag?

– Förhoppningsvis i början på nästa år.