Drygt fem år har gått sen Carro Sinisalos 15-årige son Robin sköts till döds utanför deras hem i Akalla. Samtidigt skadades hans bror Alejandro allvarligt.

Efter mordet, när allt rasade, saknades det helt stöd från Stockholms stad, berättar Carro Sinisalo.

– Det fanns ingen hjälp, tyvärr. Den enda kontakt jag hade var med polisen, men från staden var det ingen som försökte nå oss, säger hon.

Har lyssnat på offrens mammor

Åren efter skjutningen har Carro Sinisalo varit en av flera mammor som arbetat för att lyfta det dödliga våldet på den politiska agendan.

Och enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L) så är det tack vare deras vittnesmål som staden nu slår fast att anhöriga som förlorat närstående i skjutningar och i dödligt våld ska få stöd av stadens socialtjänst.

När han 2019 träffade mammor och syskon till unga killar som fallit offer för våldet insåg han att staden misslyckats med att stötta dem i krisen.

– Jag såg att här fanns verkligen en lucka i socialtjänstens stöd. Det handlar om att tillgodose ett behov som är absolut nödvändigt för att lindra det elände som det här våldet för med sig, säger Jan Jönsson.

"Skämmigt" att stödet dröjt

Han tror att staden ansett att frågan varit polisens och sjukvårdens ansvar, men han menar att staden kan göra mycket för att stötta anhöriga. Det kan handla om att lotsa fram till rätt stöd, att erbjuda samtal eller hjälp med praktiska saker som att laga mat eller betala räkningar.

Carro Sinisalo tycker stadens beslut är bra, men hon är kritisk till att det tas först nu.

https://www.mitti.se/nyheter/sverige-i-topp-i-europa-nar-det-galler-dodsskjutningar/repuez!eJeJPz@4jC1leG332ypg/

– Jag är glad att de förstår att de har misslyckats men det är riktigt skämmigt att de kommer med det här nu. Det är skrattretande att det har tagit så många år, säger hon.

Saknas kompetens

Hon är också orolig för hur stödet ska fungera och efterlyser ett samarbete mellan staden och mammor som delar samma erfarenheter som hon själv. Tilliten till socialtjänsten är ofta liten, menar Carro Sinisalo, som anser att staden saknar kompetens att möta de anhöriga.

– När man har fått sitt barn mördat så vill man prata med någon som vet vad man går igenom, säger hon.

Enligt Jan Jönsson ska personalen få utbildning och stödmaterial i höst för att klara sitt nya uppdrag. Oppositionspartierna S, V och Fi har krävt mer pengar när socialtjänsten nu ska stötta fler, men enligt Jan Jönsson ska kompetensutvecklingen rymmas i årets budget.

Kan öronmärkas pengar 2022

Nästa år kan det bli aktuellt att skjuta till mer resurser.

– Det får vi titta på inför 2022 så att stadsdelarna kan göra ett bra jobb, men tack och lov så är de sett till antalet inte en så stor grupp som berörs, säger Jan Jönsson.