Stopp. Tre av de fyra männen som greps hade på sig DHL-kläder. Foto: Läsarbild

Efter DHL-kuppen på Östermalm – åtta dömda

I dag föll domen efter den uppmärksammade kuppen där falska DHL-bud skulle slå till mot en känd företagare på Östermalm. Samtliga åtta åtalade dömdes till fängelse för inblandning i vad rätten definierar som förberedelse till inbrottsstöld.

  • Publicerad 15:11, 27 apr 2022

Den 19 november förra årets greps fyra personer i en falskskyltad BMW på en adress på centrala Östermalm. Tre av männen hade på sig DHL-kläder, deras mål var en bostad som tillhör en känd företagsledare där de skulle lägga beslag på väskor, klockor och smycken för minst fem miljoner kronor.

För ett par veckor sedan åtalades de och ytterligare tre män och en kvinna för inblandning i kuppen. Åklagaren menade att det handlade om försök eller förberedelse till grovt rån. Stockholms tingsrätt gör dock en annan bedömning.

Gärningsmännen uppgav att deras plan gick ut på att ta sig in i bostaden när endast en person var hemma och ta värdesakerna utan att han märkte det. Och tingsrätten ansåg att det inte går att bevisa att de tilltalade hade tänkt använda någon form av våld eller hot.

Tingsrätten slog därför fast att det planerade brottet inte var ett rån, utan en inbrottsstöld. Rätten ansåg även att gärningsmännen inte hunnit så långt att det handlar om ett försök. I stället bedöms det som förberedelse till inbrottsstöld.

Med det sagt är det inte att betrakta som förberedelse till ett genomsnittligt bostadsinbrott, menar rätten.

– Då hade det inte kommit i fråga att döma till tre års fängelse. Det här är ett tämligen avancerat och förslaget tillvägagångssätt som gör det till något helt annat än ett mer eller mindre spontant villainbrott, säger Niklas Wågnert, chefrådman vid Stockholms tingsrätt.

Är det inte motsägelsefullt att vara så många om man har tänkt stjäla något i smyg, utan att bli upptäckt?

– Antalet personer är något jag har noterat, men det går inte att dra några slutsatser av det. Det är inte heller något åklagaren har tagit upp.

Sex av de tilltalade dömdes till tre års fängelse för förberedelse till inbrottsstöld, inklusive den kvinna som arbetade hos företagsledaren och försåg de andra med information – bland annat om vilka värdesaker som fanns i lägenheten och hur den var larmad.

– Jag tycker att tingsrättens resonemang är korrekt när det gäller rubriceringen, där är det i linje med vad min klient har erkänt. Däremot har jag synpunkter på strafflängden. Vi har dock inte hunnit diskutera om vi ska överklaga, säger Robin Grönvall, försvarsadvokat för en av männen.

En av de tilltalade döms till tre års fängelse för anstiftan till inbrottsstöld, och en man döms till två års fängelse för medhjälp till inbrottsstöld.