Sats öppnar gymmen igen. I Bromma finns två stycken, vid Brommaplan och i Alvik. Foto: Mostphotos

Efter coronastängningen – nu öppnar Sats i Bromma igen

Efter två veckor av corona-shutdown öppnar Sats åter sina träningsanläggningar i Alvik och Brommaplan. – De allra flesta medlemmar har tyckt att det var bra att vi agerade, säger Malin Selander.

  • Publicerad 17:35, 25 mar 2020

Det har gått två veckor sedan gymkedjan Sats stängde alla sina träningsanläggningar i både Sverige, Norge och Danmark på grund av coronaviruset. I Stockholm stängdes 62 anläggningar och samtliga medlemmar fick nöja sig med onlineträning på Sats hemsida för att hålla sig i trim.

– Att stänga var en ren säkerhetsåtgärd. Vi fick också tydliga besked från både danska och norska myndigheter om att vi var tvungna att hålla stängt. Nu har vi haft tid att reflektera kring hur vi ska agera framöver och bestämt oss för att lyssna på vad Folkhälsomyndigheten i Sverige säger, säger Sats kommunikationschef Malin Selander.

Malin Selander, kommunikationschef på Sats.

Friskis tränar utomhus

Men långt från alla har varit lika drastiska i sina beslut som Sats. På Friskis och Svettis har träningsanläggningarna varit fortsatt öppna.

Varje dag samlas styrelsen på Friskis och Svettis för att prata igenom Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer och vad man kan göra för att minska smittspridningen men fortsätta hålla gymmen öppna.

–  Vi har och kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi försöker inte tolka så mycket utan bara göra vad de säger. Nu försöker vi bedriva så mycket träning som möjligt utomhus. Vi har också dragit ner antalet deltagare per gruppträningspass och ser till att det finns handsprit där det saknas tvål och vatten, säger Josefin Engfelt som är PR-ansvarig på Friskis och Svettis i Stockholm.

Josefin Engfelt, PR-ansvarig Friskis och Svettis Stockholm.

Sats öppnar igen

Senast i går uppmuntrade Folkhälsomyndigheten stockholmarna till fortsatt träning och rörelse – så länge det sker på ett ansvarsfullt sätt.

Därför öppnar Sats samtliga anläggningar i Sverige och Stockholm igen under torsdagen. Anläggningarna i Norge och Danmark håller fortsatt stängt.

– De allra flesta medlemmar har tyckt att det var bra att vi agerade. Men många har också ställt sig frågande till att varför vi stängde när ingen annan gymkedja i Sverige gjorde det. Det här är en speciell situation och vi är beroende av vägledning från Folkhälsomyndigheten. Det är dem som är experter i frågan, inte vi, säger Malin Selander.

Mindre gruppträningsklasser

För att se till att träningen sker på ett ansvarsfullt sätt framöver har Sats vidtagit flera säkerhetsåtgärder. Många i linje med dem som Friskis och Svettis redan vidtagit. För Sats del handlar det dels om att begränsa antalet platser på gruppträningsklasser och dels om bättre städrutiner.

– Vi kommer dessutom låta alla våra medlemmar träna på alla våra center i den region man bor för att man inte ska behöva göra några onödiga resor. Sen kvarstår såklart det grundläggande. Är man sjuk ska man stanna hemma. Det gäller både medlemmar och personal, säger Malin Selander.