Informationskampanj. Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) meddelade på onsdagen att staden nu vidtar snabba åtgärder för att stoppa coronaspridningen i Järva. Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Efter coronafallen i Järva – informationskampanj lanseras

Järva är extra drabbat av coronaviruset. Nu går staden ut med en stor informationskampanj på olika språk, och sätter bland annat upp 6500 affischer.

  • Publicerad 15:02, 25 mar 2020

Bland de stockholmare som drabbats av coronaviruset finns en överrepresentation av invånare från Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Det meddelade Region Stockholm på tisdagen, efter att Smittskydd Stockholm analyserat de patienter som varit inlagda för sjukhusvård.

Med anledning av detta gick staden på onsdagsmorgonen ut med att de kommer vidta snabba åtgärder för att säkerställa att information om viruset ska nå ut till alla, oavsett var man bor eller vilket språk man talar. Bland annat håller 6500 affischer på att sättas upp.

– De kommer att sitta i trappuppgångar, på pelare och annat. Stockholms stad stödjer redan kampanjer och information från till exempel regionen och 1177 som sedan länge funnits på olika språk, men uppenbarligen behöver vi göra mer, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Järva hårt drabbat av coronaviruset

"Fokuserar på att nå ut"

Förutom affischerna kommer 16 mobila pelare med information att finnas. Staden har även haft extra kontakt med moskéföreträdare, äldreboenden och medborgarkontor, där man nu säkerställer att det finns material på olika språk.

– Jag tror det viktigaste är att informationen sprids muntligt och med bildstöd, på sociala medier och annat, så att alla kan ta del av den på ett enkelt sätt, säger Anna König Jerlmyr.

Varför gjordes inte fler insatser redan från början?

– Det här är en tid för handling, sedan när allt blåst över kommer tid för utvärdering. Då kan vi se var vi eventuellt brustit. Just nu fokuserar vi på att göra allt vi kan för att nå ut med information; både Järvaborna och resten av stockholmarna ska känna sig trygga, säger Anna König Jerlmyr.

"Det är väldigt bråttom"

Även på stadsdelsnivå vidtas nu ytterligare åtgärder för att hjälpa myndigheter och andra instanser att nå ut med information om viruset. I går hade Spånga-Tensta möte med representanter från bland annat moskéer, lokala föreningar och civilsamhället.

– Det vi kom fram till är att det är väldigt bråttom att nå ut med informationen och förändra beteenden i Järva. Därför är det extra viktigt att informationen kommer ut på rätt sätt. Vi försöker hitta förebilder för de boende i områdena som kan sprida budskapet, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

Han fortsätter:

– Framför allt är det dock viktigt att informationen som ges ut faktiskt efterlevs. Folk behöver ändra sina beteenden, ta till sig råden och under en tid förändra sina liv. Många moskéer har exempelvis nu stängt sina verksamheter, vilket är bra. Fler behöver följa det exemplet.