Amazon etablerar sig i Sverige, vilket väntas spä på butiksdöden i Stockholm. Foto: Mostphotos

Efter corona kommer Amazon – ger ny fart åt butiksdöden

Som om coronakrisen inte var prövning nog för Stockholms handlare. I veckan meddelade e-handelsjätten Amazon att man lanserar en svensk sajt. – Det kommer ge ytterligare fart åt strukturomvandlingen mot e-handel, säger Jonas Arnberg vd på Handels utredingsinstitut.

  • Publicerad 11:55, 9 aug 2020

Butiker i Stockholm stängde i snabb takt redan innan krisen, främst pådrivet av en strukturomvandling från fysisk handel till e-handel.

– Sedan kom corona och spädde på digital handel. Och nu kommer Amazon. Stackars butiker, säger Jonas Arnberg, vd på Handels utredingsinstitut, HUI research.

Jonas Arnberg, vd på Handels utredingsinstitut, HUI research. Foto: Pressbild.

På kort sikt tror han att Amazon kommer innebära hårdare konkurrens för e-handlarna. På lite längre sikt kan etableringen innebära en mera genomgripande förändring.

Butiksdöden sprider sig i stan – allt fler går i konkurs

Som Google för näthandel

Amazon är helt dominerande i många länder.

– Amazon har blivit som Google för näthandel, säger han.

Om företaget kommer att lyckas i Sverige tror han beror mycket på Prime-erbjudandet, företagets lojalitetsprogram, på vad det kommer innehålla och kosta.

– Man betalar en årlig avgift och sedan är alla leveranser gratis och man får tillgång till deras motsvarighet till Netflix och Spotify. I USA kostar det 100 kronor i månaden. I Spanien kostar det 35 euro för ett helt år, säger Jonas Arnberg.

Snabba leveranser dröjer

En framgångsfaktor har varit snabba leveranser, men det är tveksamt om man kommer kunna erbjuda det i Sverige till en början.

– Det sägs att de ska ha ett litet lager i Eskilstuna, men det mesta skickas från Tyskland, så det kommer nog ta några dagar, säger Jonas Arnberg.

E-handelsdöd väntar

Men det är inte bara Stockholms fysiska butiker som hotas av Amazons entré.

– Även den svenska e-handeln står inför en oerhörd konkurrens, en bransch som redan innan hade dålig lönsamhet. Jag tror vi kommer få se en e-handelsdöd under det kommande året.

Sämst rustade tror han att de rena e-handelsföretagen är, särskilt de som saknar egna varumärken. För en del fysiska butiker kan Amazon också innebära en möjlighet att sälja på nätet utan att ha egen nätbutik.