Bakom förslaget står bland annat Kjell Borg (M), han gör dock klart att han agerar helt privat och inte har stöd från sitt parti i frågan. Foto: Mostphotos

Efter Coops flyttplaner – han vill bygga ett fängelse i kommunen

Just nu tyder inte mycket på att Coop kommer bli kvar i kommunen och fortsatt driva Broterminalen som sysselsätter 600 personer. Nya arbetstillfällen behövs – ett av de mer radikala förslagen är att Upplands-Bro bör ge sig in i striden om att få kriminalvårdens planerade fängelse till kommunen.

  • Publicerad 14:41, 2 dec 2019

Mitt i har fått ta del av en skrivelse som nyligen skickades till en rad toppolitiker inom kommunen där ett budskap framfördes: Upplands-Bro ska ge sig in i striden om att bygga ett fängelse i kommunen, efter att Kriminalvårdens planer för en klass 2-anstalt i Svedala röstades bort under 2018.

Bakom brevet står två politiker i kommunen, Kjell Borg (M) och Ricard Wikman Koljo (C).

Kjell Borg är sedan valet 2018 ledamot i valnämnden och sitter som ersättare i styrelsen för Upplands-Bro kommunfastigheter.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild. Foto: Ulrika Lind

Agerar helt privat – saknar stöd från sina partier

Då Mitt i ringer Kjell Borg är han tydlig med att i det här fallet så agerar han dock som privatperson och att man inte har med sig sina respektive partier i den här frågan.

– Med tanke på Coops planerade uttåg så behöver ju kommunen arbetstillfällen, och dessutom en säker arbetsgivare. Därav så såg vi utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv detta som ett alternativ med cirka 250 anställda, säger Kjell Borg.

Toppolitikern om fängelseförslaget: ”Vi säger nej”

Ni skriver att ni vill att kommunstyrelsen ska formulera en intresseanmälan och skicka till kriminalvården?

– Om de bestämmer sig för att ta upp ärendet och göra en intresseanmälan, för det är det som krävs från kommunens sida. Men det jag hitintills har känt av och de återkopplingar jag har fått så finns inget lokalt intresse, säger Kjell Borg och fortsätter:

Man tycker att det här är ett dåligt förslag, men jag tycker att det här är ett bra förslag.

På bilden syns entrén till kriminalvårdens anstalt i Kumla, som har den högsta säkerhetsklassen. Anstalten som de två brevförfattarna vill få till Upplands-Bro har säkerhetsklass 2. Foto: Most Photos

Därför är Upplands-Bro perfekt för ett nytt fängelse

Kjell Borg beskriver närmare varför Upplands-Bro skulle  vara en förträfflig plats för etableringen av kriminalvårdens nya anstalt och återkommer till det som står i brevet: Kommunens ypperliga geografiska läge i Mälardalen, med närhet till E18, E4 och E20 och inte minst Arlanda.

Man tycker att det här är ett dåligt förslag, men jag tycker att det här är ett bra förslag

Kjell Borg om gensvaret från politiken

Det faktum att gensvaret från gruppledarna och oppositionsrådet varit svalt tycks inte hindra Kjell Borg från att arbeta vidare med sin idé.

 – Jag jobbar på med andra aktörer högre upp i organisationer och samhället för att försöka driva frågan.

Du tar egna kontakter med kriminalvården eller?

– Rätt. 

Hur tror du att den här visionen kommer att tas emot av invånarna?

– Vissa saker måste finnas, vi kan inte säga att ”det är bra att det finns, men inte framför min dörr, eller i närheten av mig”. Det finns ju andra kommuner som har det, så det är funktioner som måste finnas, och det måste finnas någonstans, säger Kjell Borg.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38