Efter bränderna – fler väktare och poliser i Tyresö

Ingen har gripits för den senaste tidens bränder i Tyresö. En till väktarbil kommer att ronderna i kommunen med start på tisdagskvällen. Också fler poliser sätts in. På onsdagen pågår undervisning som vanligt igen i Tyresö skola.

  • Publicerad 17:21, 8 okt 2019

Det har varit flera bränder i Tyresö senaste tiden. Förra helgen brann det bilar i Krusboda. I helgen skadades åtta bilar i Öringe, en moped brann vid Strandskolan och någon försökte tända eld på Nyboda fritidsgård.

Natten till i dag, tisdag, brann det i ett klassrum i Tyresö skola och en till bil brann i Öringe, som Mitt i Tyresö skrev om tidigare i dag.

Bränderna i Tyresö – det här har hänt

Kommunen har nu beslutat att fler väktare ska rondera i kommunen.

Vanligtvis ronderar två väktarbilar. Med start på tisdagskvällen sätts en till in.

Brand på Tyresö skola i natt – skolan stängd för flera klasser

– Det är extrabilen som normalt rullar på fredagar och lördagar som nu får rulla extra, så att man lättare kan åka runt i olika områden, säger Maj Ingels Fagerlund, kommunens säkerhetschef.

Vill starta fler vandringar

Kommunen vill också starta ett komplement till föräldravandringar och har i dag bjudit in till ett möte på Nyboda fritidsgård på måndag.

Bilbrand vid ridskola i Tyresö i natt

”Vi ser ett behov av ökad trygghet i kommunen och vi behöver samarbeta för att finnas utomhus kvällstid för att förebygga brottsliga och otrygga situationer”, skriver Tyresö kommun på sin hemsida.

– Vi vill starta upp ett slags nätverk för att få frivilliga att trygghetsvandra på vardagskvällar, säger Maj Ingels Fagerlund.

Fler poliser

Också fler poliser kommer att med start på tisdagskvällen röra sig i Tyresö med anledning av bränderna, berättar Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

– I första hand kommer de att besöka de platser som har varit utsatta hittills med fokus på Tyresö Strand, Öringe och Tyresö centrum, säger Ola Åkesson.

Han fortsätter:

– Målet är att kommuninvånarna ska uppleva en ökad trygghet. Vi hoppas också att vi kan få in fler vittnesuppgifter och samtidigt avskräcka och såklart ingripa om det händer något.

De extra resurserna finns till att börja med de närmaste dagarna.

– Sedan får vi ta ställning till om vi behöver utöka ytterligare under helgen.

Elever har fått stöd

Under tisdagen har elever fått stöd vid Tyresö skola, berättar Maj Ingels Fagerlund.

– När man kommer till sin skola och ser att ett klassrum har brunnit då är det klart att man har massa frågor och känslor. Då är det jätteviktigt att de vuxna runt omkring blir tryggheten. Det här är fruktansvärt tråkigt för alla inblandande, säger hon.

Undervisning som vanligt

På grund av rökutvecklingen hölls delar av skolan stängd under tisdagen och undervisningen för vissa elever ställdes in.

– Vi kommer att ha ordinarie undervisning i morgon onsdag, säger Johan Ahlkvist, skolchef i Tyresö kommun.

Jag vill tydligt beklaga det som har hänt

Anita Mattsson (S)

Två vingar av skolan har inte använts under dagen på grund av röklukten. De flesta av skolans lokaler kommer att saneras under tisdagen, men inte klassrummet där det har brunnit och den korridoren.

– Där ska det ske en brottsplatsutredning och efter det kan vi börja riva ut det som har varit eldhärjat och återställa, säger Johan Ahlkvist.

Politiker samlas för tryggheten

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger:

– Jag vill tydligt allvarligt beklaga det som har hänt.

Polischef om bränderna: ”Kan vara en reaktion på våra insatser”

Hon berättar att gruppledarna för alla partier ska samlas nästnästa vecka, i ett möte planerat sedan tidigare.

– Vi ska prata om trygghet och säkerhet och vad vi gemensamt kan göra från politikens sida. Jag hoppas att vi kan samtala och komma överens och hitta kloka lösningar och värdera idéerna snarare än avsändarna, säger Anita Mattsson.

Flera bränder i helgen: Försökte tända eld på fritidsgård

Anita Mattsson vill efter den senaste tidens händelser lyfta fram dem hon kallar hjältarna.

– Väktaren som släckte branden vid Tyresö skola och kvinnan med hunden som förhindrade branden vid Nyboda agerade föredömligt.

Ingen har gripits

Ingen person har gripits för den senaste tidens bränder i Tyresö.

– Det är för tidigt att säga om samma person eller personer ligger bakom. Vi tittar på eventuella signalement och efterlyser fler vittnen. Vi försöker också se om det finns något mönster i hur man har gått till väga, säger Ola Åkesson, kommunpolis.

Branden i Tyresö skola och brandförsöket vid Nyboda skola utreds vid en särskild enhet inom polisen.

Ola Åkesson uppmanar Tyresöborna att vara extra uppmärksamma.

– Och så fort man ser någonting som har med bränder eller annan pågående brottslighet att göra ringa 112 . Har man också möjlighet att röra sig ute är vi jättetacksamma. Ju fler som rör sig ute kvällstid desto bättre, säger han.

Fakta

Måndagens möte om vandringar

När: Måndag 14 oktober klockan 18

Var: Nyboda fritidsgård

Anmälan: isa.strandberg@tyreso.se med namn och vilket område du bor i

Mer info hittar du via den här länken.

Visa merVisa mindre

Fakta

Här kan du lämna tips

Pågående brottslighet: 112

Annars: Polisen.se eller 114 14