Efter branden: moskén bjuder på öppet hus

Tre månader har gått sedan mordbranden mot Imam Ali-moskén i Järfälla. För att knyta närmare band till Järfällaborna bjuder moskén nu in till öppet hus den 13 augusti. – Vi känner att det finns större behov idag av att få kontakt med folk i närområdet, säger Akil Zahiri, talesperson för moskén.

  • Publicerad 12:34, 27 jul 2017

Saneringen av Imam Ali-moskén sedan mordbranden i slutet av april är precis klar, men än har de förstörda delarna inte återuppbyggts. Ändå väljer moskén att redan den 13 augusti slå upp dörrarna för allmänheten, och bjuda på öppet hus.

– Vi tänker att det kan vara en bra dag för folk att komma och se verksamheten, vi försöker bygga broar mellan församlingen och de som bor i närområdet, säger Akil Zahiri som är talesperson för Imam Ali-moskén.

Bjuder på mat och fika

Under dagen bjuder moskén på mat och fika, och har olika schemalagda aktiviteter, avsedda att öka förståelsen och kunskapen om islam och muslimer bland Järfällaborna.

– Från vår sida har vi alltid försökt ha kontakt med medborgarna i Järfälla, men speciellt sen mordbranden i april är det många som undrat om oss och försökt förstå lite mer vad vi gör här. Vi känner att det finns större behov idag av att få kontakt med folk i närområdet, säger Akil Zahiri.

Skandinaviens största shiaförsamling

Imam Ali-moskén är Skandinaviens största församling för shiamuslimer, och har aktiviteter på svenska, arabiska och farsi (persiska). Akil Zahiri lyfter särskilt fram själva moskébyggnaden, som han hoppas många Järfällabor är intresserade av.

– Vi vill gärna visa den för de som bor här, så de får se de olika avdelningarna – vi har bönesalar, kontor och en skola här, säger Akil Zahiri.

Utredningen av mordbranden pågår fortfarande, men utan att några större framsteg har gjorts de senaste månaderna. Akil Zahiri är fortfarande hoppfull om att den eller de skyldiga kan hittas.

– Så länge utredningen pågår finns det hopp, säger Akil Zahiri.

Om du är intresserad av att komma på öppet hus i Imam Ali-moskén finns mer information på centrets hemsida, och ett Facebook-evenemang med namnet ”Öppet hus för våra icke-muslimska vänner”.