Nadja Edberg och Tommy Gren hjälpte till att få ut folk utanför avspärrningarna. Foto: Stefan Källstigen

Efter branden – grannar var oroliga

På Odensalavägen råder stor förödelse dagen efter branden. Flera är hemlösa och många grannar var oroliga under onsdagseftermiddagen.

  • Publicerad 17:38, 11 mar 2021

Nadja Edberg satt i sovrummet och kollade på Netflix när hennes sambo Tommy skrek att det brann i huset mittemot.

– Jag fick panik och tog tag i det jag behövde och så sprang jag ut. Jag såg hur det brann för fullt i lägenheten mittöver och jag var livrädd, säger Nadja.

När hon kom ut så hjälpte Nadja till med att få undan folk från avspärrningarna. Hon ringde till räddningstjänsten och sa att de behövde skicka fler brandbilar.

– Jag fick säga till människor hela tiden att inte gå nära. Det var galet och läskigt. Sedan kom en barnklass och till dem sa jag bara att de skulle springa därifrån.

Och barnen sprang.

Nadja stod under en och en halv timme och dirigerade människor och trafik och bad till bussar att inte stanna vid hållplatsen.

– Sedan kom en polis och sa till mig att jag inte behövde hjälpa till mer. Att de klarar det här själva nu. De kunde tackat för hjälpen istället tänkte jag, säger Nadja.

Flera evakuerade

Flera boende i området evakuerades till Norrbackaskolan där de fick mat och värme. Men inte alla. Boende i andra hus kunde stanna kvar hemma även om rökutvecklingen var stor och syntes på flera håll runt om i Sigtuna kommun.

– Vi behövde inte evakueras. Det kom kraftig rök till vissa lägenheter och jag var lite orolig och packade mina saker om det skulle bli evakuering, säger en granne som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Men de boende i längan där hela taket stod i brand fick evakuera.

– Jag vart drabbad och blev hemlös i natt. Som tur var är jag försäkrad men det är inte alla som var det, säger Göran Pettersson.

Göran berättar att han nu sitter i en evakueringslägenhet och har det förhållande vis bra. Men det var en läskig eftermiddag.

– Jag fick rusa ut i rökmolnet i sista stund. Det enda jag fick med mig var plånbok plånbok och bilnyckel. Så jag har min bil fortfarande och det är ju bra, säger han.

Var bara borta en kort stund

Under tiden Nadja Edberg var ute och hjälpte sina grannar träffade hon den personen som äger lägenheten där allt startade.

– Jag berättade att lägenheten var helt förstörd. Personen berättade att hen bara hade varit ute en liten stund, säger Nadja.

Arbetet med branden höll på hela natten.

– Jag har inte kunnat sova mycket i natt. Man har varit orolig för att det ska börja brinna igen och kanske sprida sig, säger hon.

Polisens tekniker ska undersöka brandorsaken och en förundersökning om mordbrand är upprättad. Något Mitt i Sigtuna skrev om under onsdagskvällen.

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38