Branden på Tallgatan förstörde tre lägenheter. I en av dem bodde den person som omkom. Foto: Dan Blomqvist

Efter branden – flera boende har flyttat tillbaka

De flesta av de boende har nu fått flytta hem igen efter söndagens brand på Tallgatan där en person omkom. Tre lägenheter är fortfarande obeboeliga.

  • Publicerad 17:04, 25 sep 2018

Det var i söndagsmorse klockan 08.00 som räddningstjänsten larmades till ett flerfamiljshus på Tallgatan i centrala Sundbyberg. När brandmännen anlände till adressen syntes inga tecken på brand utanför byggnaden.

– Det var först när man gick in trapphuset som man kände att en lägenhetsdörr var varm. När dörren bröts upp uppstod en kraftigt rökutveckling som spred sig ut i trapphuset, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

I lägenheten vars dörr bröts upp hittades en skadad person som senare avled på sjukhus.

Tre lägenheter förstördes

Branden hade tidigare startat samma i lägenhet och röken spred sig sedan via ventilationssystemet och rökskadade andra lägenheter. De boende i huset evakuerades till en kyrka i närområdet.

– Tack och lov spred sig inte elden, säger Arturo Arques, ordförande i bostadsrättsföreningen, Brf Stugan 2, som ansvarar för fastigheten.

Lägenheten där branden härjade totalförstördes och två andra lägenheter fick omfattande skador – i en av dem, som ligger på våningen under, rasade delar av taket in.

Flera har kunnat flytta hem igen

Alla utom två lägenhetsinnehavare har nu fått flytta tillbaka. För dessa två kan det dröja veckor innan deras bostäder blir beboeliga igen.

Arturo Arques berättar att omfattande renoveringsåtgärder väntar för de tre lägenheter som förstördes i branden.

– Det är eld-, vatten- och rökskador. Här pratar vi omfattande renoveringsåtgärder, säger han.

Var bor de boende så länge?

– De har ordnat eget boende.

Okänt vad som orsakade branden

Polisen skriver att det för närvarande är okänt vad som orsakade branden. Den tekniska undersökningen inte har kunnat påbörjas än. Anledningen är att taket som rasat in först måste stöttas för att säkerställa att polisens tekniker kan arbeta riskfritt på platsen.

Arturo Arques räknar med att få vänta ett antal veckor på besked från polisen.

– Vi som fastighetsägare är givetvis extremt nyfikna på vad som orsakade branden, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47