Från och med den 1 januari behöver inte föräldrarna längre ta med blöjor till sitt barn i förskolan. Foto: Mostphotos

Efter blöjfajten: Snart betalar förskolan för blöjorna

Efter årsskiftet ska alla kommunala förskolor i Sollentuna stå för kostnaden för de blöjor som används inom verksamheten. – Det här kan komma att underlätta för föräldrarna i vardagspusslet, säger utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

  • Publicerad 05:20, 12 dec 2019

Efter årsskiftet kommer kommunen stå för blöjkostnaden på de 21 kommunala förskolorna.

– Vi är mitt i en upphandling nu och vi ser till kvalitét och kostnad när det gäller blöjorna, säger utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

Kostar inte extra

Totalt handlar det om en kostnad på 500 000–600 000 kronor per år för de 300–400 barn som är i blöjålder på förskolorna i Sollentuna.

– Det kostar inte vårdnadshavarna något extra eftersom blöjorna betalas från det check och peng-beloppet förskolan får nästa år, och det höjs med 2,5 procent, säger Soley Aksöz Lithborn.

”Kom från ingenstans”

Mitti har tidigare skrivit om tvisten i Värmdö där kommunen krävde vite från en privat förskola som tvingat föräldrarna att ta med blöjor till sina barn. Den privata förskolan tog ärendet till domstol och kammarrätten slog fast att förskolor som tillämpar maxtaxa ska stå för blöjorna.

– Det här kom från ingenstans för oss, jag har aldrig hört någon vårdnadshavare protestera mot att stå för blöjorna själva, men nu följer vi kammarrättens beslut och vi har inga planer på att ändra vårt beslut oavsett vad högsta förvaltningsdomstolen beslutar, säger Soley Aksöz Litborn.

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00