Förfallen. Villa Kassman är i behov av omfattande renovering. Foto: Carlos Montecinos

Efter beslut: Ägaren kan inte komma in i Villa Kassman

Kronofogden säger nej Villa Kassmanägarens ansökan att få ut mannen som vägrar att lämna huset. Nu växer oron för en ekonomisk smäll när renovering inte kan påbörjas. – Man är helt rättslös, säger ägaren Tobias Appelö.

  • Publicerad 07:15, 6 jun 2021

Tobias Appelö, den nya ägaren till Villa Kassman på Storholmen, får inte tillträde till sitt hus.

Kronofogden har nu avslagit hans ansökan om så kallad särskild handräckning för att få ut den man, Leif Runo Carlsson, som han anser ockuperar huset.

– Jag är otroligt frustrerad. Både jag och min advokat var ganska övertygade om att han skulle få ta sitt pick och pack och åka, säger Tobias Appelö.

I Kronofogdens beslut från 27 maj konstateras att Tobias Appelö inte har styrkt att Leif Runo Carlsson ”olovligen bosatt sig på hans fastighet”. Det står också att man inte kan bortse från att Leif Runo Carlsson varit bosatt i Villa Kassman de senaste 23 åren.

– Jag har inte tagit ställning till äganderätt, eventuella hyresavtal eller bakomliggande rättsförhållanden. Jag har bara prövat om det går att avlägsna honom med processformen särskild handräckning, säger Victoria Fjällborg, handläggare och jurist på Kronofogden.

Anser sig ha rätt

Tobias Appelö hade hos Kronofogden ansökt om hjälp för att förmå Leif Runo Carlsson att flytta enligt processformen särskild handräckning. Men bevisbördan ligger hos ägaren. I det här fallet har Kronofogen enbart prövat om Leif Carlsson mer eller mindre brutit sig in i huset.

– Sökanden har inte visat att så är fallet, säger Victoria Fjällborg.

Mitt i har tidigare berättat om den stormiga kontroversen kring Villa Kassmans och den före detta hälftenägaren Leif Runo Carlsson som vägrar flytta då han anser sig ha rätt till en del av huset.

Villa Kassman har sålts – med en olovlig hyresgäst

"Jag är inte bara en tjomme som gått in"

Nu oroar sig Tobias Appelö för att det kommer att få stora ekonomiska konsekvenser när han inte kan påbörja renovering av den förfallna villan.

– Det läcker och droppar in och det kommer att uppstå enorma skador som bara blir värre.

Han anser att Kronofogdens handläggare har tolkat lagen helt fel.

– Fallet är solklart, varför förstår inte Kronofogden det? Jag känner mig helt rättslös, säger han.

Men Victoria Fjällborg hävdar att konsekvenser av beslutet för ägaren inte ligger inom ramen för prövningen.

– Jag har förstått att det är en komplicerad fråga, men det här är en begränsad processform, säger hon.

Ägare. Tobias Appelö har köpt Villa Kassman – men kan inte komma in i huset. Foto: Privat

Leif Runo Carlsson är däremot nöjd med Kronofogdens beslut. Han anser sig ha blivit smustskastad tidigare.

– Nu börjar det handla om vad det egentligen handlar om. Tobias kände mycket väl till mig när han gick in i affären med Nils. Är det någon han ska vara sur på är det Nils, inte mig, säger han.

Ägaren oroar sig för husets skick efter regnet förra vekan. Hur är det?

– Huset har klarat regnet bra. Men om man undrar över skicket är det väl i så fall Nils man ska fråga eftersom han stått som ägare sedan 2005.

Ägenderätt åsidosatt

Nästa steg i processen blir att väcka ärendet i tingsrätt, en process som kan dra ut på tiden.

– Min förhoppning är att tingsrätten kan ta ett snabbt beslut, för det här är skandal. Äganderätten är helt åsidosatt i Sverige, säger Tobias Appelö.

Skulle dra in stora pengar

Sedan Villa Kassmann såldes i våras har husaffären fått stor uppmärksamhet.

Allt började 1997, när de gamla hockeyvännerna Nils Andersson och Leif Runo Carlsson tillsammans förvärvade huset på Storholmen.

Drömmen var att huset skulle dra in stora pengar när OS kom till Stockholm 2006. Nils betalade huset och den gamla hockystjärnan Leif skulle jobba i huset, bland annat med event.

Det blev inget OS och pengarna uteblev. Året innan, 2005, gick ägarskapet över till Nils. Något som Leif har invänt mot. Han fick dock bo kvar, utan något särskilt kontrakt.

2021 lyckades Nils till slut hitta en köpare till huset. Då den nya köparen skulle tillträda vägrade Leif att flytta eftersom han anser att det finns muntliga överenskommelser mellan honom och Nils vad gäller hans rätt till huset.

Visa merVisa mindre