Enligt Jonas Lindberg (V) behövs ännu mer pengar om sjukhusen ska klara nya normen om en barnmorska per födande kvinna. Foto: Region Stockholm/Mostphotos

Efter barnmorskornas krav – Regionen skjuter till 100 miljoner

Regionen lägger stora summor på att möta de barnmorskornas krav efter massavhoppen. Ingen tillfällig satsning, lovar Irene Svenonius (M). Men oppositionen menar att pengarna inte kommer att räcka.

  • Publicerad 10:47, 9 nov 2021

De barnmorskor som nyligen sagt upp sig på grund av dålig arbetsmiljö på Stockholms sjukhus har krävt att man ska vara en barnmorska per födande kvinna.

Förlossningsklinikerna får nu ytterligare 100 miljoner kronor för att kunna garantera en barnmorska per födande kvinna. Regionens styrande blågröna majoritet hoppas nu att locka dem tillbaka sina anställda.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) uppger i DN att det inte handlar om en engångssatsning. 100 miljoner kronor skjuts till även för 2023 och 2024.

– Det här är inte ett tomtebloss. Vi ska ha en barnmorska per födande som en ny norm, säger hon till tidningen.

40 bara på Sös

Men pengarna kommer inte att räcka, menar Jonas Lindberg (V). En barnmorska kostar totalt ungefär en miljon kronor per år. Bara på Södersjukhuset skulle det behövas 40 barnmorskor utöver nuvarande bemanning för att klara uppdraget, uppger han.

– De har heller inte hörsammat det främsta kravet från professionen, att det behövs fler vårdplatser, säger han.

På torsdag hålls ett extra möte i regionstyrelsen med en enda punkt på dagordningen: förlossningsvården.

Vill öppna på S:t Görans

Vänsterpartiet föreslår där att den förlossningsklinik som byggts på S:t Görans sjukhus, där öppnandet skjutits fram, startas snarast.

– De prognosmodeller som styret lutat sig mot fungerar inte. Man måste kunna ta mer höjd, säger Jonas Lindberg.

Trots färre förlossningar: Födande får inte plats

Omkring 100 barnmorskor har slutat vid regionens förlossningskliniker det senaste året. De senaste veckorna har över 40 sagt upp sig från Danderyds sjukhus. På Södersjukhuset har chefer avsagt sig uppdrag i protest mot arbetsförhållandena.

Fler åtgärder

Sedan tidigare har 108 miljoner kronor skjutits till, som regeringen avsatt för att stärka förlossningsvården. Det gör att sjukhusen nu får mer betalat per förlossning.

Regionen har även tillsatt en förlossningssamordnare som har lagt fram ett antal åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Fler barnmorskor ska fram – och det får kosta