5-årige Elliot Arvidsson håller sig för näsan och tar ett skutt genom luften.

– Det roligaste är att titta under vattnet, säger han genom immiga simglasögon.

Imorgon börjar simskolan, ett och halvt år senare än det var tänkt. Pandemin kom emellan.

– Det är dags nu. Han har vattenvana, men han kan inte simma, säger mamma Ersa Arvidsson.

Varm sommar lockar till simskolan

Och hon är långt ifrån den enda som tänkt så. Den varma sommaren tros ligga bakom det höga söktrycket – alla höstens tider är slut hos Järfälla simsällskap.

– Föräldrar upptäcker att ens barn har roligt i vattnet och tänker att simning kan bli höstens aktivitet, eller så märker man att ens barn inte kan simma, säger Malin Bengtsson, breddansvarig i Järfälla simsällskap.

Försämrad simkunnighet

Fram till den sista juli i år hade 75 personer drunknat i Sverige. Tidigare i somras drunknade en man under ett midsommarfirande i Järfälla.

Malin Bengtsson, som simmade i föreningen under 80-talet och nu varit breddansvarig de senaste tio åren, säger att simkunnigheten har blivit sämre de senaste åren.

– En förklaring är att föräldrar inte simmar med sina barn som förr. Tidigare kände många att det var föräldrarnas ansvar att lära barnen att simma under sommaren. Nu vet jag att många tycker att det är skolans uppgift.

Många nyanlända kan inte simma

En annan stor del av förklaringen är den stora andelen nyanlända som kommit. Enligt en undersökning 2019 från Svenska livräddningssällskapet var bara två av tio nyanlända simkunniga.

– Vi försöker på flera olika sätt, vi har projekt med Tallbohovsskolan och andra skolor med många utrikesfödda barn.

Föreningen har också suttit vid Ica på Söderhöjden och tagit emot anmälningar.

– Men det kan vara ett enormt steg för många att ta sig till simhallen. För många finns inte kulturen med att simma i hemlandet. Och vissa tjejer får inte ens komma till simhallen för sina föräldrar.

Viktigt att barnen lär sig

Det är viktigt att barn får gå i någon form av simskola, menar Malin Bengtsson. Ofta lär föräldern bara ut tekniken i att simma.

– Men kan barnet inte doppa huvudet så är barnet inte simkunnigt. Man kan luras in i en falsk trygghet. Är man ute vid Görväln och det kommer det en våg är det inte säkert att barnet klarar det.