Attacker mot socialkontor i Tensta. Foto: Helena Gohde

Efter attackerna: Sociala insatsgruppen förstärks

Efter attackerna mot Sociala insatsgruppens lokaler satsar nu stadsdelen mer resurser på verksamheten. – Att verksamheten fortsätter och förstärks är en viktig signal både för de som vill lämna sin kriminella bana och till de boende i Tensta, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

  • Publicerad 12:26, 4 okt 2018

Mitt i berättade för tre veckor sedan att Spånga-Tenstas sociala insatsgrupp, med inriktning på avhoppare, har utsatts för flera attacker under hösten drabbats av omfattande skadegörelse och tvingats byta lokal.

Stadsdelsdirektören Per Kjellander har tidigare bekräftat att det kan vara ett missnöje som ligger bakom attackerna.

I våras förändrade förvaltningen upplägget för arbetet med och i SIG-gruppen.

Protesterna kom snabbt den 31 juli skickade ett protestmejl till stadsdelscheferna där det bland annat står:

”…nu har ni RASERAT ALLT. Vi har alla skött oss, vi har hållit Tensta lugnt i 4 år. Sociala insats gruppen har hjälpt oss att få tillbaka vår livs glöd, sen kommer ni med era nya regler och ändringar om att ingen får skriva in sig på grund av ingen chef är på plats och ingen får vistas i lokalen mm.”

Lokalen har under hösten utsatts för flera attacker senast för tre veckor sedan då polisen misstänker att någon skjutit in i lokalen. Efter det bytte gruppen lokal.

Förstärker SIG-gruppen

Nu ska stadsdelen satsa mer resurser på den sociala insatsgruppen i Tensta. Fyra socialsekreterare, mot tidigare två, ska hjälpa unga kriminella som vill byta livsstil.

Att verksamheten fortsätter och förstärks är en viktig signal

Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

– Att verksamheten fortsätter och förstärks är en viktig signal både för de som vill lämna sin kriminella bana och till de boende i Tensta. Den som vill ändra bana i livet ska veta att vi från samhällets sida finns där i rätt tid och kan hjälpa här och nu. Jag hoppas också att Tenstaborna ska känna att Stockholms stad inte backar utan finns för dem med hela vår bredd av stöd och hjälp för att alla ska ha möjlighet att nå sin fulla potential, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

Sociala insatsgrupper finns i flera stadsdelar. I Tensta har inriktningen varit att stötta personer som har levt länge i kriminalitet men vill byta bana. Det handlar om stöd med skola, att söka arbete och att hitta nya värden i livet.

Fakta

SIG-Gruppen

Sociala insatsgrupper riktar sig till unga vuxna mellan 20 och 29 år med kriminell bakgrund som vill lämna det destruktiva beteendet och i stället ersätta det med integration och sysselsättning.

Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, kriminalvården, kronofogden, arbetsförmedlingen och jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare.

Källa: Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning
Visa merVisa mindre