Efter år av byggen - nu invigs Drakenbergsparken

Området kring Drakenbergsparken har de senaste åren mest bestått av byggställningar och oväsen. Men under tisdagen kunde parken äntligen nyivigas.

  • Publicerad 12:04, 9 sep 2015

Solen skiner ned över Drakenbergsparken. Röda ballonger vajar i luften och vid den klassiska draken vilar nu några ljust blå drakägg. Efter flera års arbete är det äntligen dags att inviga nya lekplatsen i Drakenbergsparken – och det fullständigt kryllar av pirriga förskolebarn.

– För de som bor här har det varit en jobbig period av upprustning både av husen och parkleken. Som ordförande av nämnden känns det därmed fint att se att det har blivit så oerhört bra, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Han menar att det såklart är viktigast att barnen tycker om den nya parken men säger att han även hoppas att det kan bli en plats där folk från hela Stockholm kan mötas.

Parkingenjör Kenneth Kempendahl berättar att man i utformningen av parken därtill tänkt på att verkligen alla barn ska ha möjlighet att leka i den.

– Det är en helt ny lekpark där man försökt få så högt lekvärde som möjligt och tänkt på tillgängligheten. Därför finns det till exempel ramper som gör att även funktionshindrade får tillgång till lekutrustningen.

Nedanför parkens egen drake står Rut Gunér, 7 år, med en glass i högsta hugg. Hon är en av de barn på förskolan Pipmakaren som varit med och tyckt till om utformningen.

– Jag kommer ihåg äggen, det var roligt att de kom med! Det är mycket roligare här nu än förut, säger hon.

Guldbandet på draken klipps och det delas ut piggelin och ballonger till barnen. Och de tycks uppskatta parken men för Anders Göransson återstår ännu den tuffaste kritikern.

– Jag ska hit med min dotter i helgen så då får vi se vad hon tycker, säger han.