Efter anklagelser om dålig djurhållning – Skansens vd svarar

Enligt Expressen finns stora brister i Skansens djurhållning och djur tvingas bland annat lida onödigt vid avlivningar. Skansens vd John Brattmyhr delar inte den bilden, men säger att varje aktuellt fall ska gås igenom igen.

  • Publicerad 04:14, 21 maj 2020

Expressen berättade tidigare i veckan att före detta anställda på Skansen vittnar om stora brister i djurhållningen med flera exempel där djur har farit illa.

Bland annat ska djur ha skadeskjutits vid misslyckade avlivningsförsök vilket lett till onödigt lidande.

Vargar och björnar ska också avlivas kontinuerligt på grund av platsbrist och en skadad säl ska ha dött under en transport till Brasilien enligt Expressens uppgifter.

Skansens vd John Brattmyhr säger till Mitt att han inte delar synen på djurhållningen, men att man nu ska gå igenom vad som hänt och inte hänt.

 – Vid varje misstag som har gjorts har vi gjort ordentliga undersökningar och sett över våra rutiner. Om något har gått fel ska det inte ske mer än en gång, säger han.

Exempel man hade velat slippa

Brattmyhr säger att djurvälfärd är en av Skansens viktigaste delar och menar att djurparken har en av Europas bästa djurhållningar.

– Sedan finns ett det par exemplen som vi helst skulle sluppit vara ansvariga för. Det handlar om det personliga att det har gått fel för medarbetare och det är svårt att skydda sig mot det. Men jag sover tryggt om nätterna och är faktiskt stolt över vår djurhållning

Går igenom alla fall

Efter Expressens uppgifter ska ändå alla uppmärksammade fall gås igenom.

– Vi har börjat gå igenom fall efter fall. Vi har redan gjort det en gång men är måna att vi har gjort rätt och vänder på varje sten så att vi inte viftar bort det här, säger John Brattmyhr.

Tidigare anställda vittnar också om björn- och vargkullar avlivas systematiskt när platsbrist uppstår. Något som John Brattmyhr tillbakavisar.

– Vi har ett system för att alla djur ska vara friska och ha det bra. När det finns behov av att omplacera djur till andra djurparker brukar det fungera väl. Det händer visserligen att vi tvingas avliva djur av olika orsaker, men det är sällan det sker och inget vi strävar efter.