Nu syns aktivitet utanför Primushuset på Lilla Essingen. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Efter alla turer: Nu är rivningen av Primushuset påbörjad

Lyxiga bostäder, kulturhus eller skola. Turerna kring vad som ska hände med Primushuset på Lilla Essingen har varit många. Nu kommer kommer bostadsbolaget Oscar Propeties med nya besked – igen.

  • Publicerad 15:17, 4 okt 2019

Utanför kontorskomplexet, som ligger mellan västra och östra Primusparken på Lilla Essingen, händer det saker.

Grävmaskiner står uppställda, jord ligger i stora högar och byggarbetare vandrar ut och in i byggnaden.

För mer än ett år sedan klubbade kommunfullmäktige att bostadsbolaget Oscar Properties, kända för prestigebyggen som Norra tornen i Vasastan och Chokladfabriken vid Fridhemsplan, skulle riva och bygga bostäder på platsen.

Men det har tagit lång tid innan någon rivning startat. I stället har huset stått och förfallit. Många har spekulerat i vad som egentligen ska hända med byggnaden.

Har dålig ekonomi

Oscar Propeties har en omvittnat dålig ekonomi och i april varnade revisorerna för att det fanns ”betydande risk” för att man inte skulle kunna fortsätta verksamheten. Senare under våren räddades Oscar Properties av att tidsfristen för ett stort lån förlängdes med två år.

I juni föreslog staden att Primushuset skulle bli nytt kulturhus. I augusti ansökte Oscar Properties om tillfälligt bygglov för att Franska skolan skulle kunna flytta in i den befintliga byggnaden.

Nya besked

I en intervju med Svenska Dagbladet bekräftar Oscar Properties grundare och vd, Oscar Engelbert, att arbetet med Primushuset nu är i gång.

– Vi har påbörjat rivningsarbetet, säger Oscar Engelbert till tidningen.

I samma intervju meddelar han att konkurs för Oscar Properties inte finns på kartan.

– Jag har hittat min grej. Jag älskar det här, du skapar något och du bidrar till utvecklingen av Stockholm och nu även andra delar av Sverige. Jag kommer hålla på med det här länge, säger Oscar Engelberg till Svenska Dagbladet.