Avtalen för aborter och gynekologi vid Strandkliniken är nu uppsagda. Foto: Mostphotos

Efter abort-stoppet: Klinik tvingas sluta med all gynekologi

Region Stockholm sade upp Strandklinikens avtal för aborter efter att missförhållanden uppdagats. Även avtalen för specialiserad gynekologi har upphört. Men fortfarande bedriver kliniken basal gynekologi för Region Stockholms räkning. Nu har de fyra veckor på sig att avveckla det.

  • Publicerad 16:02, 18 jun 2020

Först blev Strandkliniken av med uppdraget att utföra aborter för Region Stockholms räkning. Detta sedan en mängd anmälningar kommit in till Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Sedan sade företaget självt upp avtalen om specialiserad gynekologi.

Basal gynekologi kvar

Men avtalet om basal gynekologi har funnits kvar, vilket innebär att den verksamheten kunnat fortsätta.

– Vi har ett åtagande som utförs på Strandvägen, basal gynekologi. Vårt uppdrag basal gynekologi på Vendevägen har vi sagt upp till den 1 juli, säger Kenneth Blake på Strandkliniken.

Jag vet inte vad jag ska tro

Kenneth Blake

Men nu har avtalet för Strandvägen sagts upp av regionen. Beslutet togs på delegation på onsdagen, och var alltså inte uppe i någon nämnd. Kenneth Blake har dock inte nåtts av beslutet.

– Jag vet inte vad jag ska tro ännu så länge, säger han.

De har nu fyra veckor på sig att upphöra med verksamheten, enligt beslutet.

Plastikkirurgi

Företaget, Kibele AB, har två mottagningar i Stockholm, en på Strandvägen (Strandkliniken) och en på Vendevägen vid Danderyds sjukhus (Danderyds läkarhus).

Den främsta verksamheten är plastikkirurgi, men sedan 2013 har kliniken haft avtal med Region Stockholm för aborter och gynekologi.

Strandkliniken hade 16 300 gynbesök  under 2019, enligt deras hemsida. Enligt uppgifter i Läkartidningen stod de för 40 procent av de medicinska aborterna i regionen. Förra året rörde det sig om 2 900 sådana aborter.

Problem sedan länge

Men nu är det alltså slut med det.

Redan 2018 uppmärksammade hälso- och sjukvårdsförvaltningen problem på kliniken vad gäller bemötande och omhändertagande. Under 2019 kom ytterligare klagomål in.

Sade upp med omedelbar verkan

Den 21 april beslöt hälso- och sjukvårdsnämnden att säga upp avtalen om medicinsk abort och kirurgisk abort med omedelbar verkan. Detta sedan journaler granskats och allvarliga brister konstaterats.

Därefter har Kibele AB ansökt om förtida upphörande av avtalen om specialiserad gynekologi, vilket godkänts.

Vill säga upp allt

Vänsterpartiet har, när frågorna varit uppe i hälso- och sjukvårdsnämnd och i avtalsutskott, krävt att alla avtal med Kibele AB ska upphöra, men blivit nedröstade.

– Det har kommit in så många anmälningar som visat på så stora brister att det är inte en patientsäker verksamhet. Vi vill inte att fler kvinnor ska bli lidande, säger Catarina Wahlgren (V).

Nu har de alltså fått sin vilja fram, till slut.