Efter 84 år – klassisk hobbybutik stänger ner

I över 80 år har familjen Wentzel försett Stockholms modellbyggeentusiaster med byggsatser och tillbehör. Men intresset har svalnat och nu går butiken i graven. I stället satsas allt på webbshoppen. – Det känns trist, men det går inte att driva en butik i den här branschen, säger Mikael Wentzel.

  • Publicerad 09:35, 20 sep 2018

I 84 år har Wentzels Hobby langat minikanoner och pyttesmå flygplansmotorer till Stockholms modellbyggeentusiaster.

Det var Sven Wentzel som slog upp portarna till ”Wentzels Modellplansfabrik” på Sveavägen första gången 1934.

Mellan 1977 och 2015 huserade butiken på Regeringsgatan och för tre år sedan flyttade de till Gamla Brogatan.

Butiken har gått i arv inom familjen i fyra generationer och nuvarande ägare är Stefan och Mikael Wentzel.

Men tiderna förändras, och vi närmar oss nu slutet på en era.

Det är en sorgsen Mikael Wentzel som bekräftar att butiken går i graven. Precis som för flera andra butiker som Mitt i har skrivit om är det internethandeln som konkurrerar ut specialbutikerna. Wentzel satsar nu allt på webbshoppen.

– Det känns trist, men det går inte att driva en butik i den här branschen, säger han.

Mattssons band hotas – efter 80 år på gatan

”Synd att de stänger”

En annan som är ledsen över nyheterna är konstnären Mieszko Tyszkiewicz. Han brukar besöka butiken några gånger om året för att köpa flygplansmodeller, bland annat.

– Det är en spännande butik och det är synd att de stänger, säger han.

Mieszko Tyszkiewicz besöker butiken några gånger om året och tycker att det är tråkigt att de nu ska stänga. Foto: Pekka Pääkkö

Intresset har svalnat

Mikael Wentzel upplever att intresset för modellbygge har svalnat – antagligen mycket tack vare teknologins framfart.

Ungdomar i dag behöver nödvändigtvis inte vara mindre kreativa, men de flesta får utlopp för kreativiteten via datorer och iPads istället för miniatyrkanoner och pyttepansarvagnar.

Kvar står i stället en äldre generation modellbyggare, och oron finns självklart att kundkretsen inte följer med till webben.

– Självklart kommer det påverka oss en del då många av de gamla trogna kunderna vill komma in och snacka och känna på delar. Nu kommer vi få konkurrera med pris på ett helt annat sätt, och det gör det hela knepigare. Vi får se hur det går.

Efter insamlingen – Rönnells klarar hösten

”Viljan att vara kreativ kommer alltid finnas”

Det är ännu oklart vilket exakt datum butiken stänger ner, men de allra trognaste stammisarna är redan informerade.

Och många är ledsna.

– De flesta tycker att det är jättetråkigt. Det är personer som har vuxit upp med det här under 40- och 50 talet. Vi är ju en liten institution i hobbysverige.

Om vinden vänder och intresset för modellbygge får en nytändning i framtiden – likt intresset för vinylskivan – återstår att se.

– Jag tror att det alltid kommer finnas i bakhuvudet om man själv någon gång har testat på det, och då vill man att ens barn också ska testa. Det är jag övertygad om. Men det kommer aldrig bli lika stort som för 25-35 år sedan, men viljan att bygga och vara kreativ – den kommer alltid att finnas.