– Jag började öppna en liten dörr för två år sedan, och det var som att öppna dammar! säger Catharina, 60.

Många blev förvånade när hon valde bort konsten efter gymnasiet.

– Jag ville helt enkelt kunna försörja mig. Lyckade verk ville jag behålla själv och de misslyckade fick ingen ens se. Hur skulle jag kunna leva på min konst då? säger Catharina och skrattar.

I revisionsbranschen gjorde hon karriär och blev så småningom delägare i Sveriges största revisionsbyrå.

– Arbetet var givande, men innerst inne har jag alltid känt mig i mitt rätta element när jag målat.

För några år sedan insåg hon att om drömmen ska bli verklighet så måste hon själv göra en förändring. Ett år senare hoppade hon av karriären.

Skedde i Skaparladan

– Det började med att jag och några arbetskamrater åkte till Skaparladan på Rådmansö. Den drivs av två personer som hoppade av ekorrhjulet för tio år sedan. De visar exempel på hur man kan göra och de har ett sätt att öppna upp kreativitet. Vi var där ett par dagar och det var helt fantastiskt. Jag ville mer, men vardagen kom tillbaka.

Något var dock i rullning och sommaren 2020 åkte Christina tillbaka till Skaparladan på egen hand. I februari i år var hon tillbaka igen, och stannade i fyra dagar.

– Då började det bara välla fram, allt uppdämt. Sedan dess har jag målat mycket. Jag utforskar och börjar måla med en färg och får se vad det blir. Plötsligt kan det trilla ner en polett. Det är ganska fascinerande.

Hon arbetar fortfarande, fast inte längre heltid, bland annat som ordförande i två bolagsstyrelser och som coach för chefer. Men hon tar sig också tid att smita ut i garaget och måla.

– Jag får inte dygnets timmar att räcka till, men jag ser till att göra de roliga sakerna lite mer.

Egen utställning

Tidigare i år skickade hon in en målning till ett galleri som skulle ha vårsalong – och den kom med. Nu ska hon ha en egen utställning där, på Galleri Grip, med vernissage på lördag den 6 november.

Och inte nog med det. När Catharina väl förändrade sin livssituation väcktes en annan sida hos henne också.

– Att skriva! Jag anmälde mig till en skrivarkurs och har gått flera terminer. Planen är att ge ut en novellsamling så småningom. Men först ska jag fokusera på den här konstutställningen. Jag garanterar färger och former som lyser upp novembermörkret! säger hon.