Efter 40 år som revisor tog Catharina tag i sin dröm

I ungdomen var målning en självklar del av livet och Catharina Johansson Söderström kom in på en konstskola. I stället blev hon delägare på en stor revisionsbyrå. Till slut tog hon steget, och nu har Landsnorabon sin första egna utställning på galleri.

  • Publicerad 10:15, 6 nov 2021

Då började det bara välla fram, allt uppdämt.

– Jag började öppna en liten dörr för två år sedan, och det var som att öppna dammar! säger Catharina, 60.

Många blev förvånade när hon valde bort konsten efter gymnasiet.

– Jag ville helt enkelt kunna försörja mig. Lyckade verk ville jag behålla själv och de misslyckade fick ingen ens se. Hur skulle jag kunna leva på min konst då? säger Catharina och skrattar.

I revisionsbranschen gjorde hon karriär och blev så småningom delägare i Sveriges största revisionsbyrå.

– Arbetet var givande, men innerst inne har jag alltid känt mig i mitt rätta element när jag målat.

För några år sedan insåg hon att om drömmen ska bli verklighet så måste hon själv göra en förändring. Ett år senare hoppade hon av karriären.

Skedde i Skaparladan

– Det började med att jag och några arbetskamrater åkte till Skaparladan på Rådmansö. Den drivs av två personer som hoppade av ekorrhjulet för tio år sedan. De visar exempel på hur man kan göra och de har ett sätt att öppna upp kreativitet. Vi var där ett par dagar och det var helt fantastiskt. Jag ville mer, men vardagen kom tillbaka.

Något var dock i rullning och sommaren 2020 åkte Christina tillbaka till Skaparladan på egen hand. I februari i år var hon tillbaka igen, och stannade i fyra dagar.

– Då började det bara välla fram, allt uppdämt. Sedan dess har jag målat mycket. Jag utforskar och börjar måla med en färg och får se vad det blir. Plötsligt kan det trilla ner en polett. Det är ganska fascinerande.

Hon arbetar fortfarande, fast inte längre heltid, bland annat som ordförande i två bolagsstyrelser och som coach för chefer. Men hon tar sig också tid att smita ut i garaget och måla.

– Jag får inte dygnets timmar att räcka till, men jag ser till att göra de roliga sakerna lite mer.

Egen utställning

Tidigare i år skickade hon in en målning till ett galleri som skulle ha vårsalong – och den kom med. Nu ska hon ha en egen utställning där, på Galleri Grip, med vernissage på lördag den 6 november.

Och inte nog med det. När Catharina väl förändrade sin livssituation väcktes en annan sida hos henne också.

– Att skriva! Jag anmälde mig till en skrivarkurs och har gått flera terminer. Planen är att ge ut en novellsamling så småningom. Men först ska jag fokusera på den här konstutställningen. Jag garanterar färger och former som lyser upp novembermörkret! säger hon.

Många strängar på sin lyra

Namn: Catharina Johansson Söderström

Ålder: 60 år.

Bor: Landsnora. Uppvuxen i Hudiksvall, men flyttade till Sollentuna 1987.

Yrke: Auktoriserad revisor, men kallar sig numera för diversearbetare.

Familj: Man, två barn (16 och 21 år), tre katter.

Hobby: Måla, skriva och spela trombon. ”Jag har spelat i ett storband i många år. Bara det går emot mångas föreställningar om en revisor. Men varje människa inrymmer ju en massa olika sidor, även om det är lättare att stoppa in folk i fack.”

Aktuell: Med första egna konstutställningen på galleri. Utställningen ”På upptäcktsfärd” pågår på Galleri Grip på Celsiusgatan 2 på Kungsholmen den 6–11 november.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10