Regnet hänger i luften i Sinnenas Trädgård vid Vasaparken.

Röda, rosa och lila blommor, några människor sitter och pratar på en bänk.

Vid några träbord sitter Christer Fällman, terapeutisk trädgårdsmästare i drygt 20 år, och tittar ut över trädgården.

– Jag har älskat att arbeta här med alla fantastiska människor, säger han.

De senaste tre fyra åren har varit tuffa för Christer. Han har problem med hjärtat och har fått genomgå flera operationer. I början av 2020 hände något som fick honom att tänka till ordentligt.

– Jag ramlade ihop bakom en bil vid S:t Görans sjukhus. Sedan hamnade jag i Röda korsets tält bakom akuten.

Han blev sjukskriven och började på allvar att fundera över sin egen framtid.

– Jag vill inte vara den som dör på min post, så jag började fundera på en tidig pension. Jag har lagt ner både hjärta och själv den här trädgården i nästan 20 år men allting har ett slut.

Från den första november väntar ett nytt liv, utanför trädgården. Men innan dess blir det en sista sommar i Sinnenas trädgård.

Man kan säga att jag har lagt ner min själ och mitt hjärta i denna trädgård och det har jag på olika sätt fått tusenfalt tillbaka. Den feedback jag har fått från alla olika besökare har för mig personligen varit en eller till och med två fjädrar i hatten, säger han.

– Växthuset är mitt projekt och jag har bland annat planterat rhododendronbuskarna i trädgården. Plus utvecklat färgprakten i trädgården med tusentals lökar för att skapa en blomstrande trädgård som är en fröjd för ögat, säger Christer Fällman.

Han berättar även om en speciell blomma som planterats under våren.

– Magnolia "Yellow Bird" som har vackra blommor i gult med en grön nyans inne i blomman. Jag har föreslagit till de som driver boendet att de under våren 2022 skapar Magnoliablommans dag i trädgården, där de äldre kan samlas kring trädet tillsammans med anhöriga och dricka bubbel.

Kommer du kunna lämna allting och bara gå vidare?

– När jag har gått kommer jag inte att vända mig om.

Vad ska du göra sen då?

– Familjen har haft en stor lägenhet i Spanien som nu är min, så jag tänkte utnyttja det för första gången på 40 år. Lägenheten är även nyrenoverat så jag planerar att bo där under vinterhalvåret och under de korta sommarmånaderna i Sverige.

– Sedan hoppas eventuellt på ett konsultarbete och att hjälpa till med att bygga upp en ny Sinnenas Trädgård fast på Sollidens slott. Drottning Silvia har uttryckt en önskan om en sinnlig trädgård på slottets marker och har sagt till ledningsgruppen att kontakta mig för "jag vet vad Drottningen vill ha".