Skövlingen längs med Rönningesjön. Foto: Läsarbild Privat.

Efter 18 år – olagliga skövlingen fortsätter

Den olagliga skövlingen längs med Rönningesjön har pågått i snart två decennier. Grannar, fastighetsägare och kommunen har hittills bara kunnat sett på. Teorin är att man vill åt sjöutsikten och nu kommer polisen att börja knacka dörr. – Man ska absolut inte ska vinna på att göra så här, säger kommunpolis Jan Berlin.

  • Publicerad 18:00, 1 feb 2018

Innan jul var någon eller några personer ute och avverkade skog vid Rönningesjön, vilket Täby Nyheter var först med att rapportera. De drygt femtio träd som skövlades var framförallt unga träd och det är inte första gången det händer vid den populära sjöpromenaden. Mitt i har genom åren rapporterat, första gången 2007, om den olovliga trädfällningen vid Rönningesjöns strand och den vrede som väckts.

– En vild gissning är väl återigen att man är ute efter sjöutsikten, säger Anders Forsman från Gribbylunds fastighetsägarförening.

Sedan år 2000 har cirka 500 träd huggits ner i olika omgångar. Skövlingen har pågått på såväl kommunens mark som på fastighetsägarföreningens. 2011 kapades över hundra träd och i maj 2014 skövlades ytterligare 120 stycken. Så har det pågått och nu var det alltså dags igen.

 

– Det är nere på en sådan sandelådenivå. Om grannen får sjöutsikt vill andra också ha det. Vi klagar på ungdomar som klottrar lite och nu är det vuxna intelligenta människor som gör något betydligt värre, säger Anders Forsman.

Rasade i insändare och i konst

Anders Forsman förfasades redan 2011 över trädfällningen.

Under 2014 tröttande kommunen ut rejält på den illegala skövlingen och man diskuterade att sätta upp ett plank. Men det mötte stark kritik från fastighetsägareföreningen och andra grannar. I en insändare i Mitt i skrev en person att det var fel att bestraffa alla boende i Gribbylund. Trädfällningen letade sig till och med in i kulturen i Täby när fotografen Anna Classon fotograferade skövlingen och ställde ut bilderna på Ensta gård.

Polisen: Det handlar om sjöutsikt

Polisens teori har tidigare varit att personer är ute efter sjöutsikten– den teorin kvarstår.

– Vi misstänker det, men det är väldigt svårt att utreda den här typen av brott. Man måste i princip ta någon på bar gärning eller ha ett vittne, säger kommunpolisen Jan Berlin.

Går det inte att jämföra åverkan på träden med ett eventuellt verktyg, som man gör med inbrott?

– Det är svårt, du får inte ett jämnt snitt i stammen och skadan är inte lika lätt att koppla till ett verktyg som det är vid en skada på en dörr exempelvis.

Vid den tidigare skövlingen knackade ni dörr och förhörde grannar, kommer ni göra likadant nu?

– Det kommer att ske nu också.

Jan Berlin tycker att kommunen bör plantera nya träd eftersom han inte tycker att den olagliga skövlingen ska löna sig.

– När det gäller skadegörelse är det här ett allvarligt brott. Det är väldigt dyrt att plantera nya träd men jag kan tycka att man bör återställa på något sätt, man ska absolut inte ska vinna på att göra så här.