Efter 12 års kamp: Nu byter Bäverstigen namn

Bäverstigen är snart ett minne blott. Eller ja, namnet i alla fall. Gatan ska nu döpas om till Dagermans stig.

  • Publicerad 16:57, 15 nov 2016

Skam den som ger sig. Gösta Malmengård har kämpat i 12 år för att få igenom ett namnbyte på Bäverstigen – och nu har han lyckats. Byggnadsnämnden har beslutat att gatan ska döpas om till Dagermans stig.

– Man kan säga att det är tredje gången gillt. Jag har ansökt tre gånger, och äntligen gick det igenom, säger han.

Han har i 22 år bott i det hus på Bäverstigen där Stig Dagerman, svensk författare och journalist, bodde under sina sista levnadsår. Den så kallade ”Tornvillan”.

– På Stig Dagermans tid var det här bara en gångstig. Efter det blev tomten avstyckad och då tillkom vägen. Men många äldre säger att de alltid såg honom gå fram och tillbaka på just den här vägen, så att döpa den efter honom skulle vara lämpligt. Namnet Bäverstigen har ingen som helst anknytning till Dagerman.

Gösta Malmengård säger att han har fått mycket uppskattning för sitt idoga arbete med namnbytet.

– Till och med Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande, har ringt för att gratulera. Ett trettiotal personer har gratulerat mig via Facebook också. Folk håller med om att namnet ska vara så här och tycker att det är roligt, säger han.

Varför är namnbytet så viktigt?

– Det kommer mycket turister som frågar var Stig Dagerman bodde. Det kan hembygdsföreningen vittna om också. På det här sättet kommer det på kartan och det blir lättare för dem att hitta hit.

Kultur- och fritidsnämnden, Eneby gårds förening och Föreningen Enebybergsbibliotekets vänner har tidigare framfört förslag om namnbyte på Bäverstigen.