Målmedveten. Victoria Escobar vill se en framtid där alla känner sig trygga i sitt närområde. Foto: Sacharias Källdén

Efter 12-åringens död: Hela samhället måste mobilisera

Kan frustrationen och sorgen över den dödade 12-åringen väcka ett större engagemang i norra Botkyrka? Det hoppas Victoria Escobar, grundare av Changers Hub.

  • Publicerad 08:59, 13 aug 2020

Vi behöver fler närvarande vuxna med schysta värderingar.

Natten till den 2 augusti sköts en 12-årig flicka till döds vid Shell-macken på Sankt Botvids väg, intill E4:an i Hallunda. En närmast ofattbart tragisk händelse som fick hela landet att reagera över gängkriminalitetens känslokalla hänsynslöshet.

Samtidigt var det inte första gången oskyldiga kommit till skada eller dödats av unga män med skjutvapen. 27-åriga Victoria Escobar, medgrundare till Changers Hub som bland annat erbjuder kurser och inspirationsföreläsningar för unga, har länge varit engagerad i ungdomsfrågor och för henne är gatuvåldet ständigt närvarande.

– Problematiken finns där hela tiden. Det känns hopplöst ibland, att försöka kämpa mot en så komplex fråga. Men samtidigt ser jag tydliga resultat när vi pratar med unga, skapar utbildningar och får dem att förverkliga sina idéer. Det får en att fortsätta kämpa för att skapa förändring.

Nu vill hon se ett större ansvar från politiskt håll, inte minst för att få med civilsamhället i det förändringsarbete som krävs.

– Vi som bor här vet bäst vad som behöver göras och det måste tas tillvara, menar hon och pekar på behovet av att lyfta goda förebilder och att öka representationen av Botkyrkabor på myndigheterna.

Kommunpolis. Martin Lazar vill se mer handlingskraft och samarbeten. Foto: Claudio Britos

Behövs vuxennärvaro

Även kommunpolisen Martin Lazar, som länge jobbat i området, berördes starkt av flickans tragiska död och menar att samhället svikit både 12-åringen och hennes familj.

– Nu måste vi prata med allmänheten och verkligen gå till handling. Folk vill se att samhället agerar men vi måste också ställa krav på medborgarna. Det här är ett jobb vi gör tillsammans,
menar han.

För polisens del handlar det om att bygga förtroende genom närvaro och tillgänglighet. Att få människor att förstå att de jobbar mot samma mål – att alla ska känna sig trygga i sina hemkvarter.

– En sådan här händelse skapar otrygghet. Folk är rädda för sina barns liv och vill inte vara kvar. Många är stolta över sitt område men börjar kanske känna att det inte är det Botkyrka de växte upp i. Vi behöver fler närvarande vuxna med schysta värderingar för att förändra saker.

Istället för att låta uppgivenheten ta över vill han se mer handlingskraft och samarbeten, liknande de som polisen i Botkyrka har med kronofogden, sociala myndigheterna och avhopparverksamheten.

– Vi måste gasa på istället för att bromsa ned och bli ännu bättre på att samverka, säger han.

Minnesplats. Dödsskjutningen har berört många. Foto: Sacharias Källdén

Tom möteslokal

För Victoria Escobar är avsaknaden av mötesplatser ett problem. När Fittja ung-
domens hus stängde 2019 fick Changers Hub upp-
draget att utreda intresset för att starta en förenings-driven mötesplats i lokalerna. Många förslag kom in och en rapport skrevs. Men sedan hände... Ingenting.

Än i dag står huset tomt. Victoria tror att lokalerna skulle kunna ha en viktig funktion för att motverka att unga killar dras in i kriminalitet.

– Sådana platser gör att det skapas delaktighet i närområdet som leder till ett engagemang både för platsen och samhället i stort. Det skapas demokrati helt enkelt.

I dag finns en frustration i området som hon hoppas kan omvandlas till engagemang.

– Hur skapar vi en miljö där barn och unga känner sig trygga att röra sig fritt i sitt område? Det är någonting vi måste jobba med, säger hon.

Det har hänt

Klockan 03:27 den 2 augusti avled en 12-årig flicka efter att ha skjutits vid Shell-macken på Sankt Botvids väg.

Skjutningen har beskrivits som en del i en pågående konflikt inom ett kriminellt nätverk i Botkyrka.

Enligt uppgifter till bland annat SVT ska flickan inte ha varit den egentliga måltavlan.

Polisen vill komma i kontakt med den som gjort iakttagelser eller har information att lämna om händelsen. Ring 114 14 eller tipsa polisen på polisen.se.

Vid tidningens pressläggning hade ännu ingen grip-its för dådet.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén