Menig i livgardet, Martin Matzén, tillsammans med hästen Oden. Foto: Pekka Pääkkö

Efter 12 år i tjänst gör hästen Oden sin sista vaktparad

På fredag marscherar den beridna högvakten för sista gången i år, men det är inte det enda som uppmärksammas. Den pukbärande hästen Oden gör nämligen sin sista parad innan pensionen.

  • Publicerad 09:50, 6 sep 2019

I samband med att den sista paraden för den beridna högvakten utförs på fredag ska den nästan ett ton tunga hästen Oden avtackas för sin 12 år långa tjänstgöring som pukbärare, med tal och han ska även hedras med en fanfar.

Under det gångna året har 36 beridna högvakter blivit av, men nu alltså sker den sista innan hans pensionering.

– Han kommer inte spela bridge och golf, utan kommer kommer gå på grönbete hos sin fodervärd där han har varit mellan paraderna, skrattar Lena Linn, som är generalsekreterare för den beridna högvakten. 

Hästen Oden i sin spilta tillsammans med Lena Linn, dagen innan den sista paraden. Foto: Pekka Pääkkö

En gåva från drottningen

Oden tillhör rasen shirehäst, som räknas som världens största hästras. Bakgrunden till varför de använder just den rasen för att bära pukorna går tillbaka till 1989, då drottning Elisabeth II skänkte ett sto till högvakten.

Sedan dess har det varit tradition och hästarna ska helst vara svarta med estetiskt tilltalande vita tecken.

Under själva paraderna är ryttaren som spelar på pukorna fullt upptagen med att slå med trumpinnarna på de stora ornamenterade pukorna, så de får fästa tyglarna vid stigbyglarna och styra hästen med fötterna.

– Det är fantastiskt att ett ton djur kan styras med så fina medel. De är lite av en turistmagnet de här stora djuren när de bär de spektakulära instrumenten. 

Han kommer inte att spela bridge och golf

Lena Linn, generalsekreterare för den beridna högvakten

 

Både innan och efter paradsäsongen besiktas alla hästar av veterinärer, där en bedömning görs huruvida hästens mentala och fysiska hälsa är god. Under sin tjänstgöring har hästarna även fyra veckors lagstadgad semester.

– När vi köper hästarna har de en grundutbildning. Sen tillkommer ett utbildningsår där man successivt vänjer de vid trafik och folk, börjar spela musik lite lågt, spelar lite högre och sedan inkluderar fler instrument vartefter.

Martin Matzén, menig i livgardet, och Lena Linn, generalsekreterare för den beridna högvakten. Foto: Pekka Pääkkö.

Oden kom till den beridna högvakten 2007, efter att hans företrädare, Harry, fick kolik.

– Tyvärr gick han inte att rädda, så då behövde man ersätta honom. Då hittade vi Oden, som motsvarade våra förväntningar.

Den nya generationen

Efter att 18-åringen Oden gått sin sista parad är det dags för den nya generationen att ta över. Jobbet går till den sex år gamla shirehästen Eric.

– Han är född i England, men uppvuxen i Sverige hos en privat uppfödare. Vi slog till och köpte in honom för att successivt kunna skola in honom.

– De är rejäla djur, säger Lena Linn om rasen shirehäst. Oden väger cirka ett ton är cirka 175 cm över manken. Foto: Pekka Pääkkö. 

Lena tillträdde som generalsekreterare för ungefär ett år sedan, men har ändå hunnit knuta ett starkt band till honom.

– Han har varit så uppskattad och haft ett tiotal ryttare som alla allt från avgudat till tyckt mycket om honom. Det känns vemodigt att han slutar, men samtidigt fint att vi kan erbjuda honom en bra ålderdom och lämna över till en ny generation.

Vaktparaden anländer till det kungliga slottet runt 12.15-tiden på fredagen den 6 september, med vaktombyte, musikprogram med Livgardets Dragonmusikkår och avtackning av Oden. 

Fakta

Beridna högvaktens säsong i siffror

  • 36 beridna vaktparader under säsongen.
  • 52 ekipage som består av 18 musiker, 2 officerare och 32 soldater.
  • 35 ton väger den beridna högvakten totalt (hästarna, ryttarna, instrument och utrustning.
  • 3,8 km lång är sträckan från Kavallerikasernen till det kungliga slottet.
  • 6-7 dubbla led av människor som tittar varje gång.
  • 3 Avicii-medleys har spelats under säsongen.
Källa: Beridna högvakten
Visa merVisa mindre