Eek-A-Mouse tillhör reggaevärldens kändisar, och hade sin storhetstid främst under 80-talet.

Men sedan fyra år tillbaka bor han delvis i Dalen. Han har från lägenheten där gjort en uppmärksammad digital balkongspelning.

Det är också i Dalen som han har varit under pandemin och nu är han aktuell med boken ”My Corona Year in Sweden 2020” som är formgiven av Annalena Sandgren, även hon Dalenbo. Boken om hans pandemiår är en blandning av texter som varvas med studiofoton och foton från närområdet, de senare knäppta av sambon Liisa Suhonen.

Det har blivit många promenader under coronaåret och man kan hitta både vintriga koloniträdgårdar i Dalen och grafittiväggar från Snösätra i bokens fem delar: Jamaica, America, Black lives matter, Corona year 2020 och Jahllywood.

– Jag älskar det här i Dalen. Naturen, gemenskapen, allt.

Världen är stor och samtidigt som han gillar att resa verkar han ha funnit sig väl tillrätta i söderort.

– Jag saknar inte Jamaica. Jamaica saknar mig.

Han berättar att han hållit i gång i de lokala utegymmen och att han plockat äpplen och körsbär i koloniområdet. Snön verkar ha gjort extra starkt intryck på honom.

– När man kommer in från en stund i snön är det som om man fått ett naturligt ”high”.

Produktivt år

Pandemins begränsningar har gett honom gott om tid att hänga med olika svenska musiker och producenter som Dogge Doggelito och Joxaren, som han släppte två låtar med tidigare i år.

Han har också fått tid att färdigställa sin biografi. Den är uppdelad i tre delar och den första kommer möjligtvis ut senare i år. ”My Corona Year in Sweden 2020” tillkom ganska spontant som följd av att han hade många nya texter han ville ha med i biografin och då föddes idén med en separat textbok.

Mänskliga rättigheter snirklar som en flerfärgad tråd bland de engelska texterna som tar upp ämnen som homofobi, rasism, riggade val och vaccin.

Färgstark personlighet

Att Eek-A-Mouse gillar att klä ut sig syns i boken. Han har kunnat ses på scen i "påvehatt" och han berättar att han bland annat har uppträtt som Henry VIII i London och Robin Hood i Nottingham.

– Du klär dig som en karaktär och för en stund så är du den personen. Det gillar jag, säger han.

Förra året blev det en digital ”balkongspelning” från hans lägenhet i Dalen. Nu ser han fram mot att kunna komma ut och spela igen, och förhoppningsvis på lite större scener runt om i Europa.