KONTRAST. Färgstarke artisten Eek-A-Mouse trivs i lugnet i Dalen. Foto: Sacharias Källdén

Eek-A-Mouse aktuell med ny bok om pandemiåret i Dalen

Jamaicanska reggaestjärnan Eek-A-Mouse har hittat hem i söderort. Nu har han släppt en textbok om coronaåret där. Den rymmer allt från Dalenreferenser till betraktelser av världspolitiken.

  • Publicerad 07:15, 8 okt 2021

Jag älskar det här i Dalen. Naturen, gemenskapen, allt.

Eek-A-Mouse tillhör reggaevärldens kändisar, och hade sin storhetstid främst under 80-talet.

Men sedan fyra år tillbaka bor han delvis i Dalen. Han har från lägenheten där gjort en uppmärksammad digital balkongspelning.

Det är också i Dalen som han har varit under pandemin och nu är han aktuell med boken ”My Corona Year in Sweden 2020” som är formgiven av Annalena Sandgren, även hon Dalenbo. Boken om hans pandemiår är en blandning av texter som varvas med studiofoton och foton från närområdet, de senare knäppta av sambon Liisa Suhonen.

Det har blivit många promenader under coronaåret och man kan hitta både vintriga koloniträdgårdar i Dalen och grafittiväggar från Snösätra i bokens fem delar: Jamaica, America, Black lives matter, Corona year 2020 och Jahllywood.

– Jag älskar det här i Dalen. Naturen, gemenskapen, allt.

Världen är stor och samtidigt som han gillar att resa verkar han ha funnit sig väl tillrätta i söderort.

– Jag saknar inte Jamaica. Jamaica saknar mig.

Han berättar att han hållit i gång i de lokala utegymmen och att han plockat äpplen och körsbär i koloniområdet. Snön verkar ha gjort extra starkt intryck på honom.

– När man kommer in från en stund i snön är det som om man fått ett naturligt ”high”.

VARDAG. Eek-A-Mouse och sambon Liisa Suhonen. Foto: Sacharias Källdén

Produktivt år

Pandemins begränsningar har gett honom gott om tid att hänga med olika svenska musiker och producenter som Dogge Doggelito och Joxaren, som han släppte två låtar med tidigare i år.

Han har också fått tid att färdigställa sin biografi. Den är uppdelad i tre delar och den första kommer möjligtvis ut senare i år. ”My Corona Year in Sweden 2020” tillkom ganska spontant som följd av att han hade många nya texter han ville ha med i biografin och då föddes idén med en separat textbok.

Mänskliga rättigheter snirklar som en flerfärgad tråd bland de engelska texterna som tar upp ämnen som homofobi, rasism, riggade val och vaccin.

Eek-A-Mouse

Ripton Joseph Hylton, 63 år, fick artistnamnet Eek-A-Mouse efter att ha spelat på en häst med samma namn.

Är från Jamaica, men bor delvis i Dalen sedan 2017 med sin sambo. Har fem barn i USA, tre barn och två barnbarn i Jamaica.

Var en av Jamaicas stora reggeastjärnor med sin storhetstid på 80-talet. Känd för låtar som ”Wa-Do-Dem” och ”Ganja Smuggling”. Har medverkat i filmen ”New Jack City.”

Aktuell med ”My Corona Year in Sweden 2020” – en bok med lokalt bildmaterial och låttexter med aktuella ämnen från när och fjärran.

Släppte tidigare i år låtarna ”Lips” och ”Professors on Drugs in Nightclubs” tillsammans med Joxaren. En biografi i flera delar är på gång.

Visa merVisa mindre

NATURKRAFT. I min trädgård i Dalen – översatt rad från texten Plastic Bag/Plants i nya boken "My Corona Year in Sweden 2020". Foto: Sacharias Källdén

Färgstark personlighet

Att Eek-A-Mouse gillar att klä ut sig syns i boken. Han har kunnat ses på scen i "påvehatt" och han berättar att han bland annat har uppträtt som Henry VIII i London och Robin Hood i Nottingham.

– Du klär dig som en karaktär och för en stund så är du den personen. Det gillar jag, säger han.

Förra året blev det en digital ”balkongspelning” från hans lägenhet i Dalen. Nu ser han fram mot att kunna komma ut och spela igen, och förhoppningsvis på lite större scener runt om i Europa.

SINGJAY. Jamaicanske reggaestjärnan Eek-A-Mouse hade sina största hits på 80-talet. Han är en företrädare för singjaygenren inom reggae, där man kommer på texten under tiden som man sjunger. Världen är stor och samtidigt som han gillar att resa verkar han ha funnit sig väl tillrätta i söderort. – Jag saknar inte Jamaica. Jamaica saknar mig. Foto: Sacharias Källdén