Visionär. Edvin Borg i Årsta har skickat in ett medborgarförslag. Han vill ha en kickbike-park bakom fotbollsplanen vid Årsta gård. Foto: Linda Gren

Edvins förslag: Bygg en kickbikepark i Årsta

Om man bor i Årsta och vill åka kickbike i en park får man ta sig till ofta proppfulla Rålis skatepark. Det vill Edvin Borg ändra på.

  • Publicerad 08:57, 3 apr 2016

De som spelar fotboll får en fotbollsplan. Då kan man ju göra en kickbikepark där eftersom det inte finns.

11-årige Edvin Borg älskar att åka kickbike. Men i Årsta, där han bor, saknas det roliga ställen att åka på. Därför tvingas han åka iväg långt om han vill åka i en park, oftast tillsammans med pappa.

– Vi har varit i Orminge, Skarpnäck, Rålambshovsparken och Södertälje, säger Edvin.

Det finns en skatepark betydligt närmare, i Högdalen. Men där är kickbikeåkning uttryckligen förbjudet, vilket gör Rålambshovsparken till närmaste alternativ för Edvin.

– Just i Högdalen är det väl så att en skateförening har drivit fram parken, så då vill man väl inte ha en massa kickbikeåkare där, säger Edvins mamma Emma Sundström.

– Jag vet inte riktigt varför. Jag tror att det är skateboardåkarna som tycker att man förstör kanterna, när man grindar, säger Edvin.

Skickade in förslag

För att få till ett roligare ställe att åka på har nu Edvin skickat in ett medborgarförslag till stadsdelen. Han tycker att man borde bygga en kickbikepark mellan Årsta gårds bollplan och tågspåren, en plats där det i dag inte finns någonting.

– När jag gick till skolan här så tänkte jag att de som spelar fotboll får en fotbollsplan. Då kan man ju göra en kickbikepark där eftersom det inte finns, så får de som gillar kickbike också någonting.

”Finns inte något bra”

Många av Edvins kompisar åker också kickbike. Men det är få av dem som åker i parker, antagligen för att det är för långt att åka. Själv skulle han helst åka varje dag, och det blir utflykter så ofta pappa orkar.

– Jag har kompisar som åker men som inte drar till skateparker. Jag åker ju mest i skateparker men de orkar väl liksom inte, för att det inte finns något bra.

Edvin är inte helt säker på att det inte ska byggas något annat på platsen, men han är hoppfull över att kickbikeparken kan bli verklighet.

– Jag hoppas att vi kan få en kickbikepark, men jag vet inte. De kanske ska bygga något annat här, det vet vi ju inte. Men de borde ju inte det eftersom det ligger så nära spåret.

Utreder frågan

Pierre Persson, enhetschef på stadsdelen, säger att man har tagit emot idén och börjat jobba med den.

– Vi håller på och utreder med exploateringskontoret först om det är någon bostadsbyggare som vill ha platsen, och med idrottskontoret om det finns något behov. Men det har inte kommit något negativt än så länge, bara positivt, säger han.