Edsvikenbor har tröttnat på inbrott

Medlemmar från Edsvikens villanätverk har fått nog av inbrotten i området. När en grupp kallade till ett möte i veckan kom flera boende. – Över 100 personer innan julafton betyder att det här är något som är angeläget, säger en av initiativtagarna Carl Berglund.

  • Publicerad 11:24, 23 dec 2016

Edsvikens villanätverk har över 900 medlemmar. Nu har boende fått nog av ökat antal inbrott som skett den senaste tiden. En grupp på fem personer ur nätverket beslöt att något måste göras och kallade därför till ett möte på Helenelundsskolan i tisdags dit polisen, stöldskyddsföreningen och kommunpolitiker var inbjudna.

– Vi har tröttnat och vi måste göra något. Att det kom över 100 personer innan julafton betyder att det här är något som är angeläget, säger en av initiativtagarna Carl Berglund om evenemanget.

Det kan inte fortsätta som det gör nu

 

Det var inga muntra siffror polisen presenterade under kvällen när det gäller uppklarningsstatistiken – bara fem procent. Grannsamverkan kan dock minska inbrottsstatistiken med 25 procent.

Nästa steg

Nu är gruppens målsättning att få alla i villanätverket att ansluta sig till  grannsamverkan. Förutom det har man beslutat att utöka gruppen från fem personer till femton med olika ansvarsområden. Här ingår kontakt med kommun och närliggande skolor där oroligheter har upplevts.

I projektet har en pyramidliknande mall tagits fram med tips på åtgärder från polisen och stöldskyddsföreningen. Den understa delen handlar om vad privata hushålll kan göra själva som att sätta in timer, se över brytskydd och sätta lås på brevlådan.

Det är ett långsiktigt projekt och inget vi löser på några veckor men vi startar nu

Nattvandring, belysning och avstängda vägar

Vidare handlar det om brottsförebyggande åtgärder på grannarnas tomt som att hämta in posten, skotta och flytta på saker och sist ska Edsviken ses över – Behövs nattvandringar, mer belysning eller avstängda vägar?

– Det är ett långsiktigt projekt och inget vi löser på några veckor men vi startar nu. Det här är en organisation som ska växa fram. Det kan inte fortsätta som det gör nu.

På plats fanns bland andra Helena Nyström som är ansvarig för grannsamverkan inom polisen, Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna och Richard Buske, säkerhetsansvarig på kommunen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50

Polisen hittade knark i nedgrävda godispåsar

Nyheter Tips och snö på marken underlättade polisarbetet Tack vare tips från en vaken medborgare kunde polisen i Sollentuna hitta en knarkgömma tidigare i denna vecka. Sökandet underlättades av en fördelaktig väderlek med snö som gick att spåra i,...fredag 15/1 11:15

E-handel med egen upphämtning ökar i Häggvik

Nyheter "Tajmingen väldigt rätt just nu" Hemleverans av mat har funnits länge, men nu blir det allt vanligare att kunder beställer varor online och hämtar sina matkassar utanför butiken. Både City Gross och Willys, som öppnade i det nya...fredag 15/1 5:40