Edsbergsskolan satsar på matte

Tio skolor i Sverige fick nyligen tillstånd att anordna spetsutbildningar. En av dem är Edsbergsskolan i Sollentuna. – Det känns fantastiskt roligt, säger rektorn Ingela Hansson.

  • Publicerad 07:49, 10 dec 2012

Höstterminen 2013 ska den dra i gång. Spetsutbildningen i matematik på Edsbergsskolan.

Tanken är att skolan ska ta emot 24 elever i årskurs sju som är särskilt duktiga i ämnet. Urvalet ska ske genom olika tester.

– Det känns fantastiskt roligt! Jättekul att kunna erbjuda det här, säger Ingela Hansson.

21 skolor sökte tillstånd för spetsutbildning i olika teoretiska ämnen hos Skolverket inför höstterminen 2013. Av dessa fick tio grönt ljus.

– Det är så många tillstånd vi får ge per år fram till 2015. Det här handlar ju om en försöksverksamhet som sedan ska utvärderas, säger Ingrid Lindskog, enhetschef vid Skolverket.

Att Edsbergsskolan hörde till de utvalda tror Ingela Hansson bland annat berodde på att de har en lärare med gymnasiekompetens i matematik och att skolan även har satsat på en matematikverkstad där man arbetar med ämnet på helt nya sätt.

Maria Stockhaus (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tog med glädje emot beskedet.

– Jätteroligt! En eloge till Edsbergsskolan som har jobbat fram det här. Det är väldigt bra att vi har klasser där elever får utveckla sina förmågor. Och vi behöver ju dessutom fler mattebegåvningar i Sverige.

– Särskilda klasser för dem som är duktiga i idrott eller musik har funnits länge, däremot har det funnits ett motstånd mot klasser för dem som behöver extra stimulans i teoretiska ämnen. Det är bra att även det kommer i gång nu.

Någon som inte alls är lika entusiastisk är Qarina Ström (V) ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

– Vänsterpartiet tycker inte att det här är någon strålande idé. Risken finns att de bästa lärarna med tiden försvinner till spetsutbildningarna. Dessutom är undervisningen i dagens skolor redan individuellt anpassad. En bra lärare ska kunna stimulera alla elever i en klass oavsett vilken nivå de ligger på.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förslaget: Låt kameror på bussar bötfälla bilister

Nyheter Framkomligheten för bussar i staden måste bli bättre. För att nå dit vill regionen sätta kameror på bussar som kan plåta bilister som bryter mot trafikregler. Boten kommer sedan på posten. "Många...lördag 5/12 15:15

Snön i Väsjöbacken dröjer – inga minusgrader i sikte

Nyheter Mildvädret ett värre hot mot slalomsäsongen än coronan Förra säsongen var den första sedan Olle Carlsson började jobba med Väsjöbacken för 33 år sedan som backen inte kunde öppnas alls. Nu hoppas snömakaren innerligt på bättre lycka, och väntar otåligt...lördag 5/12 7:00