Edsbergsskolan satsar på matte

Tio skolor i Sverige fick nyligen tillstånd att anordna spetsutbildningar. En av dem är Edsbergsskolan i Sollentuna. – Det känns fantastiskt roligt, säger rektorn Ingela Hansson.

  • Publicerad 07:49, 10 dec 2012

Höstterminen 2013 ska den dra i gång. Spetsutbildningen i matematik på Edsbergsskolan.

Tanken är att skolan ska ta emot 24 elever i årskurs sju som är särskilt duktiga i ämnet. Urvalet ska ske genom olika tester.

– Det känns fantastiskt roligt! Jättekul att kunna erbjuda det här, säger Ingela Hansson.

21 skolor sökte tillstånd för spetsutbildning i olika teoretiska ämnen hos Skolverket inför höstterminen 2013. Av dessa fick tio grönt ljus.

– Det är så många tillstånd vi får ge per år fram till 2015. Det här handlar ju om en försöksverksamhet som sedan ska utvärderas, säger Ingrid Lindskog, enhetschef vid Skolverket.

Att Edsbergsskolan hörde till de utvalda tror Ingela Hansson bland annat berodde på att de har en lärare med gymnasiekompetens i matematik och att skolan även har satsat på en matematikverkstad där man arbetar med ämnet på helt nya sätt.

Maria Stockhaus (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tog med glädje emot beskedet.

– Jätteroligt! En eloge till Edsbergsskolan som har jobbat fram det här. Det är väldigt bra att vi har klasser där elever får utveckla sina förmågor. Och vi behöver ju dessutom fler mattebegåvningar i Sverige.

– Särskilda klasser för dem som är duktiga i idrott eller musik har funnits länge, däremot har det funnits ett motstånd mot klasser för dem som behöver extra stimulans i teoretiska ämnen. Det är bra att även det kommer i gång nu.

Någon som inte alls är lika entusiastisk är Qarina Ström (V) ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

– Vänsterpartiet tycker inte att det här är någon strålande idé. Risken finns att de bästa lärarna med tiden försvinner till spetsutbildningarna. Dessutom är undervisningen i dagens skolor redan individuellt anpassad. En bra lärare ska kunna stimulera alla elever i en klass oavsett vilken nivå de ligger på.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50

Bilförare krockade med fem parkerade bilar

Nyheter Misstänks för vårdslöshet i trafik En bilförare körde in i inte mindre än fem parkerade bilar på en parkeringsplats vid stormarknaden i Rotebro på tisdagseftermiddagen.tisdag 24/11 17:25

Hunden Molars Ozzy stoppade inbrottstjuv

Nyheter "Bra samarbete" tycker polisen Natten till i dag grep polisen en inbrottstjuv i närheten av skolan Vittra Sollentuna och Pingstkyrkan i Skälby.tisdag 24/11 14:23