KONSTVERK. Carl Curman, Sofia Curman och konstnären Sara Lundkvist vid konstverket "Skatten" på Allétorget i Eds Allé. Foto: Charlotte Arwedsson

Eds Allé får mystisk skatt

Det nybyggda bostadsområdet Eds Allé står på historisk mark – som tidigare ägdes av Carl Curman och Antuna gård. Nu har familjen skänkt en glasskulptur som invigdes på Allétorget på fredagen.

  • Publicerad 17:00, 9 nov 2020

Jag har själv kört traktor här.

Eds Allé är en av Upplands Väsbys stora bostadssatsningar. När området kring Älvsundavägen och Edsby Allé står helt klart omfattar det 800 bostäder.

Men kommunen själv äger inte så mycket mark och måste därför samarbeta med markägare och fastighetsägare. Marken som Eds Allé är byggd på ägdes av familjen Curman på Antuna gård. Det var när de beslutade att sälja marken till olika byggherrar och fastighetsägare som planerna på ett nytt bostadsområde blev möjligt.

– Det här är både historisk mark och gammal jordbruksmark. Jag har själv kört traktor här, säger Carl Curman.

Tankarna på att sälja marken kom redan 2006, då samarbetet med kommunen inleddes. Han har själv varit med och tyckt till om utformningen av Eds Allé utifrån den detaljplan som togs fram.

Familjen Curman ville därför bidra med ett konstverk till området, och Carls dotter Sofia, som är kultur- och konstproducent, engagerades för projektet.

– Vi ville inte ha någon traditionell skulptur utan något som spelar med färg och ljus och som speglar platsen och dess historia, säger Sofia Curman.

"sKATTEN". Kommunstyrelsens ordförande Christine Hahnefalk (M), konstnär Sara Lundkvist och projektledare Sofia Curman vid invigningen av konstverket. Foto: Charlotte Arwedsson

Valet av konstnär föll på glasskulptör Sara Lundkvist, och på fredagen var det dags att inviga "Skatten" på Allétorget. Skulpturen består av blåst glas och en stor pärla i skimrande glasfiber, målad med så kallad kameleontfärg.

– Jag inspirerades av utgrävningarna kring Edssjön, som varit en boplats under yngre järnåldern med stenblock och skatter. Glasstenarna representerar stenblocken och pärlan "skatten", säger Sara Lundkvist.

– Om man går runt pärlan ändrar den färg. Den ska ge en lite mystisk känsla och är tänkt att spegla både dåtid och samtid.

Eds Allé – 800 bostäder

Området ligger väster om Ägget och Prästgårdsmarken.

Totalt byggs cirka 800 bostäder i småhus och flerbostadshus i flera etapper. En förskola med plats för 80 barn öppnar i januari.

Byggaktörer i området är Väsbyhem, Besqab, Järntorget, Bonava, Småa, Bo Klok och Ikano bostad.

Kommunen äger infrastrukturen, det vill säga gator, torg och parker. De sista finjusteringarna av den kommunala infrastrukturen ska göras färdiga under hösten.

Marken ägdes tidigare av familjen Curman och Antuna gård.

Källa: Upplands Väsby kommun och Carl Curman

Visa merVisa mindre