Ebtisam Aldebe utreds för ersättningsfusk

Den kritiserade före detta nämndemannen Ebtisam Aldebe misstänks ha ljugit om förlorad inkomst för Solna tingsrätt. Nu utreds hon för misstänkt ersättningsfusk.

  • Publicerad 10:23, 10 apr 2018

Den före detta centerpartisten Ebtisam Aldebe var en av nämndemännen som kritiserades för att ha friat en man från misshandel, bland annat för att han ansågs komma från en bättre familj än den målsägande kvinnan.

Efter en granskning som TV4 har gjort misstänks hon nu även för att ha ljugit i sina intyg om inkomstförlust till Solna tingsrätt. Stiftelsen Kultur & Integration, som leds av Ebtisams make Mahmoud Aldebe, har skrivit intygen om inkomstförlust, men stiftelsen har aldrig betalat någon arbetsgivaravgift för Ebtisam, enligt TV4:s granskning. Om så är fallet stämmer inte intygen.

Under 2017 lämnades två intyg till Solna tingsrätt, det ena på 950 kronor per dag och det andra på 1250 kronor per dag. Totalt har tingsrätten betalat ut 82 775 kronor i ersättning för inkomstförlust till Ebtisam Aldebe.

Bemöter anklagelserna

Ebtisam Aldebe tillbakavisar nu anklagelserna om ersättningsfusk.

– Det stämmer inte. De hittar på. Jag har betalat skatt, säger Ebtisam Aldebe i ett SMS till Mitt i.

Stängts av som nämndemän

De båda nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson har stängts av från sina uppdrag som nämndemän och uteslutits från Centerpartiet.

Ebtisam Aldebe har överklagat avstängningen.