TYST. Efter terrordådet hölls en tyst minut för offren på Sergels torg. Foto: Mikael Andersson/Privat

Ebba, 11, dog i terrordådet – nu startar pappan minnesfond

Pappan till ett av offren på Drottninggatan har nu startat en minnesfond för att hedra sin dotter: "Jag dog i samma stund som henne".

  • Publicerad 18:00, 18 dec 2017

Under terrorattacken i Stockholm city i april i år, då en gärningsman plöjde rakt över Drottninggatan med en lastbil, miste fem personer livet. En av dem var 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund, elev på Campus Manilla på Östermalm.

KAOS I CITY: Polisen: "Det är pågående terror"

Samma dag som förundersökningen om terrordådet meddelats vara klar, har Ebbas pappa nu gått ut med att han startat en minnesfond, Stiftelsen Svenska Hjärtan, som ska hedra dottern genom att uppmuntra barn, ungdomar och lärare att sprida kärlek och gemenskap i vardagen.

"Dog med min dotter"

"Jag ljuger inte när jag säger att jag dog i samma stund som min helt fantastiska dotter" skriver pappan i ett öppet brev på stiftelsens hemsida.

Förhoppningen är att de som får ta emot stipendium i Ebbas namn kommer att växa och uppmuntra fler till att verka som goda förebilder.

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret, skriver Ebbas pappa i en kommentar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rättegången mot den misstänkte Rakhmat Akilov väntas starta i början av 2018.

– Vetskapen om att den rättsliga prövningen närmar sig känns oerhört tung med tanke på att varje dag är en kamp för överlevnad, skriver Ebbas pappa och fortsätter:

– Men miljoner svenska hjärtan har sammansvetsats och visat att kärleken är större än hatet. Och omtanke om varandra är den enda vägen framåt.

Efter dådet: Ökad tolerans är lösningen