Senior. Öivind Toverud träffar sitt lag och coach några gånger i månaden på internetkaféet för att snacka taktik och öva. Foto: Mikael Andersson

E-sportaren Öivind, 77, laddar för Dreamhack

77 år och bäst i världen. Det är Öivind Toverud från Bromma. Han är en av medlemmarna i seniorlaget Silver Snipers – världens första seniorlag inom e-sport.

  • Publicerad 12:04, 4 dec 2019

I en mörk lokal på Odenplan ligger internetkaféet Inferno Online. Det enda ljuset kommer från alla datorskärmar och blinkande tangentbord som står uppradade längs borden. En gissning skulle vara att snittåldern bland besökarna landar på 15 år. Men just idag gick det upp några år, eftersom Brommabon Öivind Toverud, 77 år, är här.

För exakt två år sedan blev han en av fem medlemmar i datorföretaget Lenovos satsning Silver Snipers, världens första e-sportlag för seniorer.

– Jag såg annonsen om seniorlaget och blev nyfiken. Det stod att det var bra om man hade erfarenhet från datorspel, men det var inte nödvändigt, berättar Öivind.

Kravet var även att den som sökte skulle vara över 65 år. Väl antagen var det bara att börja träna, Öivind hade aldrig spelat förut. De fick lära sig vilka knappar som gäller när man ska förflytta sig, och att man använder musen för att skjuta.

– Laget blev till i november, och i december åkte vi till Dreamhack. Då hade vi tränat två gånger innan. Det gick sådär.

Vinnare. Sommaren 2019 tog Silver Snipers hem segern i det seniora världsmästerskapet i CS:GO. Foto: Mikael Andersson

Bäst i världen

Samtidigt, på andra sidan Östersjön, startades ytterligare ett seniorlag, finska Grey Gunners. I somras arrangerades det första världsmästerskapet i CS:GO (Counterstrike: Global Offensive, ett skjutspel där man i lag spelar med och mot andra på nätet) för seniorer. Fyra lag var med från Sverige, USA, Finland och Tyskland.

Bucklan gick till Silver Snipers, som nu kan titulera sig världsmästare på seniorsidan i det populära skjutspelet. Pokalen har de skänkt till internetkaféet, och Öivind visar oss där den prydligt står i prisskåpet.

Att fler seniorlag bildas inom e-sporten tycker han bara är positivt.

– Det här banar vägen för något helt nytt. Det är väldigt många ungdomar som är positiva, de kommer fram och börjar prata med oss, det är skoj.

Men trots hans nyfunna karriär spelar han knappt något hemma. Däremot har laget träning två gånger i månaden på internetkaféet tillsammans med sin coach.

– Jag säger till tränaren att jag vilar mig i form. Men jag spelar mycket golf och tror jag har nytta av det, det krävs mycket koncentration och precision då med.

Eftersom laget är en satsning av pc-företaget får de åka på en hel del resor och har tävlat i både Finland, Ryssland, Ukraina och Frankrike. Silver Snipers har även uppmärksammats av internationella medier, nyligen var spanska tidningen El Pais i Stockholm för att filma laget.

Vad säger dina vänner om att du gamear?

– Jag umgås med akademiker, och de har verkligen höjt på ögonbrynen när det gäller att ta död på varandra. På så vis är det våldsamt, men man måste skilja på spel och verklighet. Men de har fortfarande inte accepterat det. Min fru är inte helt övertygad heller, även om hon tyckte det var kul att följa med till Paris.

I helgen ska de till Dreamhack Winter i Jönköping, på en "meet and greet". Fansen kan hälsa på laget, och utmana enskilda spelare, om de törs alltså.

Hur länge tror du att du kommer att hålla på?

– Jag vet inte, det beror på om vi får ett förlängt kontrakt. Om det tar slut kommer jag inte att fortsätta, jag ser det mer som ett sätt att umgås än en hobby.

Dreamhack

Är världens största datorspelsfestival. Den startade i Jönköping med ett så kallat LAN-party, där tusentals personer kopplar upp sina datorer på samma plats och spelar mot varandra.

Festivalen arrangeras i flera olika länder, men huvudfestivalerna sker på sommaren och vintern i just Jönköping, och pågår i tre dagar.

Under vinterfestivalen firar Dreamhack 25 år och planerar sitt längsta LAN någonstin, hela 80 timmar långt.

Visa merVisa mindre