Beslutet togs förra året och innebär att kommunen upphandlat Mathem som den butik personer som får hjälp av hemtjänst, både privat och kommunalt, ska handla sin mat genom.

Tidigare har hemtjänstpersonal tagit sig till den närmsta butiken för att handla varorna, utifrån en inköpslista från den som har hemtjänst. Men tunga lyft av matkassar, missförstånd vid handlingen och en osäkerhet att lämna ut kontanter till hemtjänstpersonal är några av anledningarna till upphandlingen, menar Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden.

– Det handlar också om att öka det sociala, nu kan hemtjänstpersonal och äldre sitta tillsammans och välja så att det blir just de varor som man gillar, samt att tryggheten ökar.

Men beslutet har mötts av kritik, bland annat från 50-åriga Ann-Louise Jäder i Jakobsberg, som är sjukpensionär och ensamstående med två tonårsbarn.

–  Jag har hemtjänst för att det ska funka. När jag fick reda på detta blev jag helt paff, säger Ann-Louise, som förklarar det som att bli "omyndigförklarad" när personal ska komma hem till henne och beställa varor, i stället för att hon får göra det själv. 

Ann-Louise är även kritisk till att utbudet hos Mathem och att de inte har de varor hon behöver, samt kostnaden.

– Det blir dyrare. I dag kan jag handla varor utefter vilka erbjudanden som finns i olika butiker. Att gå från det till att inte ha några alternativ är otroligt kränkande och jag känner mig diskriminerad, jag vet inte hur jag ska få ihop det ekonomiskt.

Ville ha lokal leverantör

När förslaget togs upp i äldrenämnden lämnade oppositionen in en reservation. De tryckte på att ett lokalt företag borde ha upphandlats, samt två olika företag – för valmöjligheten.

– Det kan ta tid som äldre att förstå bland alla Mathems produkter och vad som liknar det man tidigare ätit och som är prisvärt, menar Anna Bång (V), ledamot i äldrenämnden.

De påpekar även att få följa med och handla är en del av det sociala.

– Detta kan passa för några, men för andra kan promenaden till affären gynna känslan av välbefinnande och att du fortfarande kan styra ditt liv, det är viktigt att det kan få vara olika.

För det 84-åriga paret Inger och Tage i Viksjö kom beslutet som en chock.

– Vi har bara ett alternativ och det är Ica Viksjö, vi vet vad de har där, säger Tage.

– Du känner dig överkörd, vi är ju trygga och hittar lätt i vår butik, fyller Inger i.

Tid fråntas

Det kommer fortfarande gå att välja vilken butik man vill handla i och följa med, försäkrar Lennart Nilsson.

De som inte kan följa med är då fast med att handla på Mathem där priserna kan vara högre?

– Förvaltningen har tittat på priserna och bedömt att det inte är någon högre prisnivå. Sedan är detta något som vi kommer följa upp och utvärdera, men jag tror det blir en bra sak. Man får mer tid med hemtjänstpersonalen.

Men att hemtjänstpersonal kommer få mer tid över är inte Ann-Louise Jäder så säker på.

– Jag tror inte att det handlar om att de kommer ha mer tid till mig utan mer tid blir fråntagen från mig. Jag misstänker att då kan de i stället klämma in ett till besök till någon annan, menar hon.

Det avslår Lennart Nillson som påpekat att kommunen börjat med ramtid istället för minutstyrning som man haft tidigare.

– Man skapar en frihet inom den biståndsbedömda tiden för att nyttja hemtjänstpersonalen efter den äldres önskan. Mitt arbete som ordförande går hela tiden ut på att öka kvalitén, det finns ingen backväxel utan vi ska utveckla det tillsammans.

Beroende på vad som händer efter valet hoppas Lennart Nilsson att en utvärdering kan göras i slutet av året.