Skåplösning. Erika Vincent fyller på med mat i skåpen utanför Willys. Foto: Tomas Stark

E-handel med egen upphämtning ökar i Häggvik

Hemleverans av mat har funnits länge, men nu blir det allt vanligare att kunder beställer varor online och hämtar sina matkassar utanför butiken. Både City Gross och Willys, som öppnade i det nya handelskvarteret i Häggvik i november, satsar på en sådan lösning.

  • Publicerad 05:40, 15 jan 2021

City Gross har haft utlämning av matkassar en våning ner från butiken, i gatuplan mot Bagarbyvägen, sedan man öppnade den 12 november.

Och Willys startade med sin utlämning via skåp utanför butiken, mot den stora parkeringen, i tisdags.

– Även om det har varit planerat sedan lång tid tillbaka att öppna e-handel i butiken så känns tajmingen väldigt rätt just nu. Vi tror och hoppas att våra Hämta-stationer kommer bli ett uppskattat koncept här i Häggvik, säger SimonWangel som är butikschef på Willys Häggvik.

I dag väljer majoriteten av Willys e-handelskunder att hämta sina matkassar vid Hämta-stationerna.

Upphämtning ökar mest

Upphämtning av matkassar i butik är också det som ökar allra mest enligt siffror från dagligvaruindex. I november ökade upphämtning med 242,9 procent medan hemleverans ökade med 78,9 procent.

Sedan coronapandemin bröt ut har det varit högt tryck på e-handeln av mat. I en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Willys uppger 10 procent av kunderna att de handlar mer mat på nätet efter att pandemin bröt ut. Nästan lika många uppger att de kommer att fortsätta att handla mat på nätet oftare, och 30 procent uppger att anledningen till det är att de vill undvika att träffa andra människor.

City Gross löser utlämningen med att en anställd kommer ut med matkassarna till kunden. När Lokaltidningen Mitt i tittar förbi har Sebastian Eklund fyllt en hel kundvagn med kassar som han lämnar till Stefan Lindqvist.

Service. Stefan Lindqvist behöver bara lyfta över matkassarna från kundvagnen in i bilens bagagelucka. Foto: Tomas Stark

– Jättesmidigt. Jag handlar både åt oss och åt min svärmor. Förra veckan blev det tio kassar, säger Stefan Lindqvist medan han lyfter in matkassarna i bilen.

– Först kånkade vi ut alla kassar till kunderna. Sedan kom vi på att vi kunde använda en kundvagn, för de flesta handlar ganska mycket, säger Sebastian Eklund.

Hämta här. Sebastian Eklund sköter utlämningen från City Gross i dag, via en dörr ut mot Bagarbyvägen. Foto: Tomas Stark

Willys har skåp utanför butiken i stället för manuell betjäning. Kunderna beställer sina varor på nätet och hämtar dem i den så kallade Hämta-stationen, där kunden plockar ut sina färdigpackade matkassar direkt ur kyl- och frysskåp med hjälp av en kod.

Påfyllning. Erika Vincent packar in matkassar i skåpen utanför Willys. Foto: Tomas Stark

Erika Vincent håller på att fylla på skåpen och berättar att det har varit ganska mycket beställningar redan från start.

– Vi får inte säga exakt hur mycket, men det har varit en hel del redan, säger hon.

E-handeln i siffror

Kantar Sifo genomförde en undersökningen är på uppdrag av Willys. Totalt intervjuades 1 230 slumpvis utvalda personer i åldern 16–79 år. Här är resultatet:

10 procent av kunderna uppger att de handlar mer mat på nätet efter att Corona-pandemin bröt ut.

9 procent av kunderna uppger att de kommer att fortsätta att handla mat på nätet oftare även framöver.

30 procent uppger att anledningen till att de kommer att handla på nätet oftare är att de vill undvika att träffa andra människor

Andelen som uppger att de gör mer än hälften av sina matinköp på nätet har ökat från4 till 8 procent sedan Corona-pandemins utbrott. Andelen som uppger att de gör alla eller nästan alla sina matinköp via nätet har ökat från 2 till 5 procent.

30 procent uppger att de handlar mat mer sällan sedan Corona-pandemin bröt ut.

8 procent uppger att de lägger mer pengar på mat nu.

Torrvaror (mjöl, flingor etc), Frysta varor (frysta grönsaker, kött, fisk etc) och färska frukter och grönsaker är det som svenskarna uppger att de handlar mer av efter att Corona-pandemin bröt ut.

Källa: Kantar Sifo

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26