City Gross har haft utlämning av matkassar en våning ner från butiken, i gatuplan mot Bagarbyvägen, sedan man öppnade den 12 november.

Och Willys startade med sin utlämning via skåp utanför butiken, mot den stora parkeringen, i tisdags.

– Även om det har varit planerat sedan lång tid tillbaka att öppna e-handel i butiken så känns tajmingen väldigt rätt just nu. Vi tror och hoppas att våra Hämta-stationer kommer bli ett uppskattat koncept här i Häggvik, säger SimonWangel som är butikschef på Willys Häggvik.

I dag väljer majoriteten av Willys e-handelskunder att hämta sina matkassar vid Hämta-stationerna.

Upphämtning ökar mest

Upphämtning av matkassar i butik är också det som ökar allra mest enligt siffror från dagligvaruindex. I november ökade upphämtning med 242,9 procent medan hemleverans ökade med 78,9 procent.

Sedan coronapandemin bröt ut har det varit högt tryck på e-handeln av mat. I en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Willys uppger 10 procent av kunderna att de handlar mer mat på nätet efter att pandemin bröt ut. Nästan lika många uppger att de kommer att fortsätta att handla mat på nätet oftare, och 30 procent uppger att anledningen till det är att de vill undvika att träffa andra människor.

City Gross löser utlämningen med att en anställd kommer ut med matkassarna till kunden. När Lokaltidningen Mitt i tittar förbi har Sebastian Eklund fyllt en hel kundvagn med kassar som han lämnar till Stefan Lindqvist.

– Jättesmidigt. Jag handlar både åt oss och åt min svärmor. Förra veckan blev det tio kassar, säger Stefan Lindqvist medan han lyfter in matkassarna i bilen.

– Först kånkade vi ut alla kassar till kunderna. Sedan kom vi på att vi kunde använda en kundvagn, för de flesta handlar ganska mycket, säger Sebastian Eklund.

Willys har skåp utanför butiken i stället för manuell betjäning. Kunderna beställer sina varor på nätet och hämtar dem i den så kallade Hämta-stationen, där kunden plockar ut sina färdigpackade matkassar direkt ur kyl- och frysskåp med hjälp av en kod.

Erika Vincent håller på att fylla på skåpen och berättar att det har varit ganska mycket beställningar redan från start.

– Vi får inte säga exakt hur mycket, men det har varit en hel del redan, säger hon.