Polisen har haft fullt upp under midsommarhelgen. Foto: Mostphotos

Dystra midsommarstatistiken: 14 inbrott

Inbrottstjuvar härjar i Barkarby och Jakobsberg. I nästan samtliga fall har fönster brutits upp. Polisen misstänker att samma gärningspersoner ligger bakom många av inbrotten, och efterlyser nu tips från allmänheten.

  • Publicerad 11:12, 25 jun 2018

Natten till i söndags, strax efter klockan 01, vaknade boende på Fysikvägen i Jakobsberg av oljud. Två personer befann sig då i huset, och hade tagit sig in genom att bryta upp ett fönster.

Bara några timmar senare, 04.47, gick larmet hos boende på Trombvägen. Också där hade tjuvar tagit sig in genom ett uppbrutet fönster.

Det är bara två av totalt 14 inbrottstillfällen i Järfälla under midsommarhelgen.

– Vi har haft en lugn period ett tag, så ser man mot det så har det varit väldigt mycket inbrott, konstaterar Albin Näverberg på Järfällapolisen.

Granne följde efter

Villor och radhus på bland annat Rimvägen, Folkhögskolevägen, Oxelvägen och Flygarvägen har också drabbats. Vid ett inbrott på Tomglasvägen i Jakobsberg i söndags iakttog en granne hur förövare lämnade en villa efter ett inbrott. Grannen följde på avstånd efter förövaren som tappade stöldgods på flyktvägen.

Gemensamt för inbrotten är att tjuvarna brutit upp fönster och tagit sig in, ofta från altanen men också från sovrum på andra våningen. Polisen har inte gjort några gripanden. Men man misstänker att det finns ett samband, och efterlyser tips från allmänheten.

– Det är samma modus, så det kan vara samma förövare. Vi är jätteintresserade av iakttagelser. Har man sett fordon som uppträder på något särskilt sätt, eller gjort andra iakttagelser får man gärna höra av sig, säger Albin Näverberg.

Hur jobbar polisen med inbrotten?

– Det finns övervakningskameror i en del hem som vi säkrar upp. Det görs tekniska undersökningar för att säkra upp de spår som finns. Det bästa är att få tag på dna eller fingeravtryck, men det kan också finnas andra spår att säkra upp.

 

Hur kan man skydda sig mot den här typen av inbrott?

– Man kan förebygga genom att samarbeta med grannar och se till att det ser bebott ut. Det är bra om man larmar även övervåningen och dna-märker värdesaker. Det kan också vara bra prata med glasmästare för att se till att ha säkra och bra fönster, säger Albin Näverberg.