Antalet drunkningar i Stockholms län har varit ovanligt höga i år. Foto: Mostphotos

Dyster trend håller i sig för drunkningarna

Det höga antalet dödsfall på grund av drunkning fortsätter att hålla i sig under sommaren. I maj, juni och juli omkom åtta personer till följd av drunkning i Stockholms län – en fördubbling jämfört med i fjol.

  • Publicerad 04:48, 7 aug 2018

Maj slog rekord både i värme och drunkningsolyckor. 21 personer avled till följd av drunkningsolyckor i landet, den högsta siffran på 15 år.

Den dystra trenden höll i sig under juni och när juli månad nu summeras av Svenska livräddningssällskapet visar de preliminära siffrorna att 35 personer i Sverige omkom till följd av drunkning. Det är närmare en tredubbling jämfört med juli månad 2017.

De drabbade platserna

I Stockholms län miste åtta personer livet till följd av drunkning under maj, juni och juli, samtliga av dem män. Platserna för drunkningarna har varit i Södertälje kanaln, på Resarö i Vaxholm, sjön Gömmaren i Huddinge, Blå lagunen på Ekerö,  och fyra andra drunkningar i Norrtälje kommun.

Under samma period i fjol omkom hälften, alltså fyra personer i drunkningsolyckor.

Totalt har 97 personer omkommit genom drunkningsolyckor i Sverige i år. Det är mer än för hela 2017 då 92 personer omkom.

Senast drunkningarna var på liknande nivåer var år 2003.

Fakta

Så minskar du drunkningsrisken

Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen.

Se till att ha flythjälpmedel nära tillhands.

Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller social medier gör upp ett schema om vem som har kolla på barnen. Ta inte för givet att ”den andre har koll”!

Simma och bada tillsammans med simkunniga.

Simträna och motionera där du bottnar.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet.
Visa merVisa mindre