Så här såg det ut vid Rosenlundsparken för några år sedan, när bygget avstannade. 2019 var det tänkt att inflyttning skulle ske. "Det har blivit väldigt dyrt", säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

Dyrt och försenat bygge blir ännu dyrare

Det försenade bygget av Stockholmshems 129 nya bostäder vid Rosenlundsparken blir än dyrare. Nu beräknas slutkostnaden ha gått från 662 till 726 miljoner kronor. "Mycket av det här får vi sätta på ett jädrans oturskonto", säger Björn Ljung (L).

  • Publicerad 15:02, 11 jun 2021

För sex år sedan låg budgeten för kommunala Stockholmshems 129 nya hyresrätter i Rosenlundsparken på 451 miljoner kronor. Men entreprenören tvingades dra sig ur projektet 2019, då de avvecklat sin nyproduktionsdel efter en rekonstruktion.

Bygget stod still men kostnaderna tickade på. Förra året fattade kommunfullmäktige beslut om en reviderad budget på 662 miljoner.

Nu har priset stigit ytterligare. I dag är bygget i full gång, men slutkostnaden beräknas ligga på 726 miljoner kronor.

– Mycket av det här får vi sätta på ett jädrans oturskonto, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

De senare posterna på oturskontot stavas bland annat att bristerna i kvaliteten på att jobb utfört av entreprenören var större än väntat. Det har varit svårt att få in nya anbud, och "produkt- och materialval har utgått ur sortiment och ersatts" står det i underlaget till fullmäktige.

– Det har blivit väldigt dyrt, och entreprenören borde inte få uppdrag av Stockholms stad efter en sådan här sak.

Försenat bygge blir 200 miljoner dyrare än väntat

"Förvaltningen dragit sig ur"

Inom projektet fanns, på initiativ av Södermalms stadsdelsförvaltning, även uppdraget att bygga en förskola. Men enligt Björn Ljung har förvaltningen dragit sig ur. Vad som i stället ska flytta in är oklart i dagsläget. Är det inte skol-, vård- eller omsorgsverksamhet kan Stockholmshem åka på momskostnader.

Vad tar du med dig från det här, för att inte liknande saker ska hända i andra projekt?

– Klart är att det är vissa företag vi kommer undvika i fortsättningen. Framöver kommer vi även skriva affärsmässiga avtal med stadsdelsförvaltningar, hantera staden på samma sätt som alla andra.

Beslut om den ökade kostnaden ska tas av kommunfullmäktige 14 juni. Inflyttning i de nya husen väntas ske i höst.

Rosenlundsparkens bygge kraftigt försenat

Skenande kostnader för jättebygget på Söder

RÄTTELSE: Tidigare gick att läsa att entreprenören satte sin nyproduktionsdel i konkurs. Det stämmer inte. De beviljades rekonstruktion, vilket innebar att de avvecklade den delen av företaget.