Ändring. Det blågröna styret presenterade på onsdagen nyheten om att avskaffa deltidstaxan i Solnas förskolor. Foto: Mostphotos/Solna stad

Dyrare med förskola för Solnas föräldralediga

Det blågröna styret vill slopa deltidstaxan i förskolan. Det betyder att föräldralediga framöver får betala fullt pris trots att de får ha barnen max 30 timmar i veckan i förskolan.

  • Publicerad 11:57, 14 okt 2020

Jag tror att de allra flesta kan acceptera en taxehöjning

Maxtaxan i Solnas förskolor är 1 478 kronor per månad. Den som har barn på deltid i förskolan, i de allra flesta fall föräldralediga med rätt till 30 timmar i veckan, har idag rabatt och betalar som högst 1 108 kronor per månad.

Men med ändringen som i dag lanseras av det blågröna styret tas rabatten bort och enhetstaxa, som gäller oavsett hur många timmar man har barnet på förskola, införs.

"Rejält tillskott"

Det beräknas ge 4,5 miljoner kronor extra i förskolekassan varje år.

– Vi behöver öka personaltätheten, öka andelen utbildade förskollärare och barnskötare och minska barngruppernas storlek. Det här ger ett rejält tillskott till verksamheten så att vi kan fortsätta höja kvaliteten i förskolan, säger Anna Lasses (C), barn- och förskolenämndens ordförande.

Kan det inte uppfattas som orättvist?

– Det är väl självklart att en taxehöjning kan uppfattas som en försämring. Men enhetstaxa finns i flera av våra grannkommuner och jag tror att de allra flesta kan acceptera en taxehöjning.

Ett alternativ, menar Lasses, hade varit att skära ner antalet timmar och erbjuda 15 istället för 30 timmar för föräldralediga. Det tror hon vore mindre populärt bland Solnas föräldrar.

Är budgeten för snål när man behöver göra en sådan här taxehöjning?

– Nej det tycker jag inte. Tvärtom så kommer det nya pengar nu. Alla Sveriges kommuner brottas idag med att ekonomin ser ut som den gör. Här i Solna behöver vi i alla fall inte skära ned, ekonomin är stabil och det vi prioriterar är kärnverksamheten, som barnomsorg. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt, säger Anna Lasses.

Utöver de 4,5 miljoner kronor som ändringen väntas ge Solnas förskolor, tillskjuts årligen 7 miljoner kronor extra till Solnas förskolor i barn- och förskolenämndens budget för 2021.