Drivmedelspriser går upp, elpriser går och även livsmedelspriserna ökar. Det gör att många Sigtunabor tänker till lite extra innan man handlar.

På Lidl i Sigtuna stadsängar ser de ett ändrat mönster när det kommer till människors inköp av matvaror.

– Folk är mer måna om erbjudanden som vi har. Vi har två kampanjdagar i veckan plus lite helgklipp. De varor tar ofta slut på en gång och det är ganska hårt tryck på de varorna, säger Alva Segersson som är assisterande säljledare.

Inne i butiken samlas kunderna runt hyllorna med extrapriser. Alla köper inte något därifrån men de flesta är nyfikna på vad som säljs billigare.

– Sedan ser vi att folk köper på sig mer saker när det är erbjudanden, som två för en eller så, säger Alva Segersson.

Två för en

I en närmare titt i en kundkorg har en kvinna köpt två Proviva endast för att det var ett erbjudande att köpa två till samma kostnad som en. I korgen ligger också en kaktus.

– Jag såg den och tyckte den var så fin så den fick hänga med. Jag är så dålig på att ta hand om blommor så den här blir nog bra, säger hon.

Kvinnan har själv ändrat sitt sätt i matbutiken.

– Jag tänker mycket mer på priser numer och köper inga onödiga saker utan det som jag ska ha, säger hon och stoppar ner en Mannafrutti i korgen.

Vissa handlar oftare nu, möjligen för att vänta in erbjudande och låga priser. Men Alva Segersson tycker att folk handlar på sig nästan precis som förr.

– Jag skulle ändå säga att många veckohandlar fortfarande. Hela den här prishöjningen kan även ha gynnat oss på Lidl när folk måste tänka om och prova något nytt som de kanske inte handlat på tidigare. Att ha billiga varor är vårt koncept, säger Alva Segersson.

Ekologiskt dyrare

En annan aspekt är de ekologiska varorna som ofta kostar lite mer än de som icke är kravmärkta.

– Många är ganska måna om att köpa ekologiskt men man kanske prioriterar och inte köper allt ekologiskt. Att de väljer ett par varor nu istället, säger hon.

Flera personer som Mitt i pratar med har avstått från något som de brukar köpa. Utanför Stora Coop i Märsta packar Evelina Westin in sina varor hon har handlat i bilen. Men allt kom inte med genom kassan.

– Jag valde att inte köpa gurka, den kostade 20 kronor och eko-gurkan kostade 40 kronor. Det blir faktiskt ingen gurka i helgen, säger hon.